ИЗЛОЖБА НА ОТВАРАЊУ: У уторак почиње редуковани 29. Жички духовни сабор "Преображење"

Г. Ћировић

16. 08. 2020. у 12:55

У ОКВИРУ традиционалног, 29. по реду, а ове године због епидемије ковидом-19 и редукованог Жичког духовног сабора „Преображење 2020“, у галерији Народног музеја у Краљеву биће отворена изложба слика Браца Бонифација, угледног канадског уметника српског порекла.

ИЗЛОЖБА НА ОТВАРАЊУ: У уторак почиње редуковани 29. Жички духовни сабор Преображење

Фото: Г. Шљивић

Краљевачком музеју Бонифације је, наиме, поклонио 24 слике, настале у периоду од 1988. до 2015. године, а овом изложбом јавности ће први пут бити представљена колекција која је и својеврстан пресек опуса овог канадског уметника.

У циљу промовисања уметности, културних вредности и међународне сарадње, изложба се реализује под покровитељством Амбасаде Канаде у Србији и биће свечано отворена у уторак увече, уз поштовање свих епидемиолошких мера, чиме ће практично и почети овогодишњи Жички духовни сабор. А, како је саопштено из Народног музеја, публика ће изложбу моћи да погледа од 19. августа, па све до октобра.

Слика Браце Бонифација/Фото: Народни музеј Краљево

Бонифацио је, иначе, уметничко име Благоја Срдића, уметника који од 1973. године живи и ствара у Канади. Рођен је 1937. године у Београду, где је као младић учио цртање и сликање у чувеној школи у Шуматовачкој улици. Факултет примењених уметности, Одсек сликарство и цртање, завршио је 1965., а затим и архитектуру на Архитектонском факултету две године касније.

Студије је допунио у Атељеу Кругер у Франкфурту бавећи се сликарским техникама старих мајстора, а потом се усавршавао у Риму, Милану, Паризу и Амстердаму, где је сликао и излагао са великим успехом. Припадао је Београдском ликовном кругу, све до 1973. године, када одлази у Ванкувер, где живи и ради до данас. Члан је ЦАРФАЦ-а, Удружења канадских професионалних визуелних уметника. Добитник је бројних стипендија и признања, а излагао је на више од 60 самосталних и колективних изложби где су представљена дела из јавних и корпоративних колекција.

ОВОГОДИШЊЕМ лауреату, песнику Милану Ненадићу, “Жичку хрисовуљу” са преображењском иконом као највише саборско признање, градоначелник Краљева др Предраг Терзић по традицији ће уручити на на сам дан Преображења 19. августа у порти средњовековног манастира Жича.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)