"ДРАИНАЦ" ТАЊИ КРАГУЈЕВИЋ: Једногласном одлуком жирија, у петак додељена угледна песничка награда

Д. ЗЕЧЕВИЋ

14. 08. 2020. у 22:31

ЈЕДНОГЛАСНОМ одлуком жирија одлучено је да ове године престижну песничку награду "Драинац" добије Тања Крагујевић за збирку поезије Extravaganza, мале песме, чији издавач је "Чигоја штампа" из Београда.

ДРАИНАЦ ТАЊИ КРАГУЈЕВИЋ: Једногласном одлуком жирија, у петак додељена угледна песничка награда

Тања Крагујевић

- На конкурс су стигле 53 књиге поезије објављене у 2019. на српском говорном подручју. На првој консултацији жирија одобрено је пет књига, а онда се нисмо много двоумили, једногласно смо одлучили да овогодишњи лауреат буде песникиња из Београда Тања Крагујевић - рекао је председник жирија Горан Максимовић.

Он је овом приликом образложио да награђена песникиња у збирци Extravaganza, наглашеним језиком и осећајношћу приказује три доминантна света.

- Први лирски свет предочава њен дијалог са објективном стварношћу, са доминантним сликама града и судбином савременог човека у том окружењу. Други лирски свет изразито је субјективан и предочава песникињин лични доживљај света који је окружује, људе и појаве са којима се суочава. Трећи лирски свет је метафизички интониран и успоставља песникињин дијалог са светом над нама и вишим сферама духовности у којима препознаје уточиште од свакодневне и често сурове стварности - истакао је Максимовић.

Директор Народне библиотеке "Раде Драинац" Драган Огњановић нагласио је да ће "Драинчеви сусрети песника" бити одржани од 24. до 28. августа.

СКРОМНИЈЕ

ДИРЕКТОР библиотеке Драган Огњановић казао је да ће се овогодишња манифестација због епидемије разликовати од ранијих.

- Сви програми ће бити на отвореном. Имаћемо мањи број учесника, али и публике. Програми за децу ће изостати - објаснио је Огњановић и додао да ће завршни чин ове песничке манифестације бити одржан 3. новембра, научним панелом о књижевном делу Ивана Ивановића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)