ПРЕТИ НАМ БАНКРОТ: Нове мере најтеже падају позориштима која немају свој ансамбл, свако извођење доноси губитак

В. СТРУГАР

петак, 14. 08. 2020. у 10:27

ПРЕТИ НАМ БАНКРОТ: Нове мере најтеже падају позориштима која немају свој ансамбл, свако извођење доноси губитак

Новости

ДА ли ће предлог мера и препорука Секретаријата за културу за наставак рада позоришта од септембра прихватити сви београдски театри знаће се у понедељак, када је заказан састанак са директорима позоришта, представницима Кризног штаба и Завода за јавно здравље.

Али, и пре овог скупа извесно је да су две београдске куће у тежој позицији од осталих - Звездара театар и Битеф театар.

Док друге куће намеравају да се током кризе ослањају, пре свега, на сопствени ансамбл и ангажују минимални број гостујућих глумаца, ова два позоришта немају могућност избора. Немају свој ансамбл и сви су њихови глумци "гостујући".

- Ми живимо од благајне, од ње исплаћујемо сараднике. Не можемо да изводимо представе ако немамо пуну салу, јер глумци добијају хонорар од процента продатих карата и играју "на тантијеме". А ти хонорари се крећу од два-три одсто, до десет одсто и више. Ако је сала од 300 места полупразна, Звездара нема ни динара зараде - наглашава Душко Ковачевић, директор ове куће. - Упола мање места, директно се одражава на наш приход јер смо ту ноћ на губитку. Звездара има 16 запослених на, практично, три сцене.

Ковачевић истиче да Звездара театар опслужују више од сто спољних сарадника, без којих не могу ни да се играју представе. Ако нису у прилици да их плате, немају могућност ни да их ангажују:

- Тантијеме зависе од величине и значаја улоге. Све заједно, глумачка екипа и аутори добијају око 70 посто прихода представе, а оно што остане иде нама. Ако би у сали "Бате Стојковића" која прима 380 места, могло да уђе само сто људи због поштовања дистанце, израчунали смо да смо ту ноћ на губитку 120 хиљада динара. За десет представа - десет хиљада евра! Онда смо банкрот, можемо да затворимо позориште... Све је веома компликовано, зато ће у понедељак на овај састанак да иде неко од наших правника. Уосталом, да ли тако може да се ради или не, правно је питање, а не питање естетике.

Недоумице и бриге у вези са јесењим играњем представа, у околностима разноразних ограничења због пандемије, дели и директор Битеф тeатра Милош Латиновић:

- Ми смо, заправо, најугроженији јер имамо само једну салу са капацитетом од 190 места. Дакле, попуњена трећина гледалишта значи - шездесетак посетилаца. То не само да није исплативо, него је и дестимулишуће: није баш пријатно да пет глумаца игра за тако мали број људи, у полупразној сали. Али, ако су то услови, ми ћемо их поштовати.

Пошто се крај борбе с вирусом још не наслућује, на Скверу "Мира Траиловић" планирају да наредне године раде низ "скромнијих" пројеката, с малим бројем људи на сцени и око ње.

- Принуђени смо на овакав избор, да би сви могли да буду исплаћени за свој рад од онога што зарадимо. Прво ћемо видети како то у пракси изгледа у септембру. Наставићемо на јесен тамо где смо стали, то желе глумци а и наше позориште. Ипак, објективно, ако будемо правили минусе на дужи рок - мораћемо да потражимо друга решења.

НЕИЗВЕСНО И НЕПОЗНАТО

МИ имамо и Битеф денс компанију која има подршку Министарства културе и игра као нека организована трупа- прича Латиновић. - Додуше, и то је "орочено": од онога што добијамо преко конкурса њихови хонорари нису довољни за целу сезону. Све у свему, настојаћемо да неке представе играмо за мали број гледалаца и ниску цену, док ће друге морати или да претрпе кориговање у хонорару или у броју извођења. Још увек су ствари неизвесне и непознате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)