АТЕЉЕ 212 КУПИО ТОПЛОМЕРЕ: Позоришта се прилагођавају мерама и препорукама надлежних и припремају за почетак сезоне

В. СТРУГАР

13. 08. 2020. у 13:00

УПРАВНИЦИ београдских театара примили су "к знању" предлог препорука и мера Градског секретаријата за културу како би се од јесени наставио позоришни живот и сматрају да су сва упутства оправдана и примењива.

АТЕЉЕ 212 КУПИО ТОПЛОМЕРЕ: Позоришта се прилагођавају мерама и препорукама надлежних и припремају за почетак сезоне

Фото ЕПА

- Ево, купујем бесконтактне топломере за позориште јер се спремамо за нову сезону. Тренутно их имамо у кући пет и то је сасвим довољно: за публику, за глумце, за службени улаз... Мислим да су мере реалне, наравно, захтевају појачани рад, контролу, мало и трошкова. Али, сличне се примењују и у Британији, Немачкој, као и у суседним државама - објашњава Новица Антић, управник Атељеа 212.

У овом театру играће се под отвореним кровом, а завесу дижу 11. септембра када ће премијерно бити изведена представа "Дабогда те мајка родила". После тога следе (у септембру и октобру) још три премијере - "Руска смрт", "Пред свитање" и "Један Пикасо".

- Представе ћемо изводити пред стотинак гледалаца (на укупно 380 места), са размацима и обележеним седиштима, у сали под отвореним кровом. На Малој сцени нећемо ништа играти зато што је она испод нивоа земље, а без климатизације не може да се ради - додаје Антић. - Прилагодили смо на време репертоар, одложили за боља времена представе са више глумаца и убацили мање и мобилније пројекте. Они ће бити погоднији и за гостовања. Уз смањен обим посетилаца с рачуницом смо заправо "на нули", па ће приходи покривати само хонораре гостујућих глумаца.

Сличну логику, примењиваће и Београдско драмско позориште. Током кризног периода углавном ће се ослањати на свој ансамбл и "паушалце", док ће гостујући глумци бити ретки и ексклузивни.

ПОЧИЊЕ ПРОДАЈА КАРАТА

НА Црвеном крсту с продајом карата крећу од 20. августа, а до тада ће се знати и број планираних седишта - трећина или половина од укупног броја места. То, како каже Радивојевић, зависи од структуре гледалишта и самих сала. Битно је да свако друго седиште буде "ослобођено". Иначе, у БДП се представе углавном играју без паузе, а на отвореном ни пауза не би требало да им причињава проблеме.

- Ми стартујемо у септембру на нашој већ припремљеној летњој сцени, "БДП арени". И наредни месец играћемо на отвореном, а од новембра улазимо у сале, уз све прописане мере - каже Југ Радивојевић, управник БДП. - Најважније нам је било да се позоришта изузму из прописа о ограниченом окупљању и мислим да је ово био крајњи тренутак да се ствари покрену. Што се нас тиче, потпуно смо спремни: у септембру ћемо играти редован репертоар, а у октобру планирамо четири премијерна наслова - "Југојугославија", "Ружни, прљави, зли", "Читач" и "Није то то".

Ни у Народном позоришту нису чекали препоруке Града скрштених руку. Још у јулу су одлуком Управног одбора усвојили превентиве мере за спречавање ширења заразних болести. Период карантина искористили су да припреме простор за рад и пробе и у мају окупили екипе представа "Васа Железнова" и "Орландо".

- Редовно носимо маске, меримо температуру, дезинфикујемо кваке... Прописане мере крајње су коректне, а ми се упоредо припремамо и за извођења у сали и догађаје напољу - каже Ивана Вујић, управница националног театра. - Играћемо у дворишту "Радионице", али и испред нашег здања на Тргу републике. Прва премијера биће "Васа Железнова" у септембру, с њом ћемо и отворити сезону. Раздаљина међу гледаоцима биће један и по, можда и два метра. Али, негде ће публика добијати и "везана" седишта. Њих смо резервисали за породице (ложе, пре свега) јер ти људи ионако живе заједно. Наша велика сала је веома погодна јер располаже са 700 места, испунићемо је до трећине. И оно што је најважније - да људи почну да играју, да се опуштају. Како уметници, тако и публика. Наравно, уз све мере опреза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)