НОВОСТИ СА ПРОТАГОНИСТИМА ФИЛМА ТОМА: Оживели бесмртне ноте највећег боема (ФОТО)

Јелена Бањанин

среда, 12. 08. 2020. у 00:41

НОВОСТИ СА ПРОТАГОНИСТИМА ФИЛМА ТОМА: Оживели бесмртне ноте највећег боема (ФОТО)

Снимање филма и серије "Тома" / Фото В. Данилов

ВОЛЕО је песму и кафану, а стиховима лечио болну душу и старе ране. Управо о овом највећем боему југословенске народне музике, Томи Здравковићу (1938-1991), снима се биографски филм и серија "Тома", у режији Зорана Лисинца и Драгана Бјелогрлића. Ноћас су оживљене сцене када у Радио Београд стижу певачке звезве предвођене Томом Здравковићем, кога тумачи Милан Марић.

- Прво што људи виде је што Тома и ја не личимо уопште. Питају се како га могу играти. Зато је ово један од великих изазова, али је дивно радити филм о таквом човеку, који је симбол неког лепог времена. Невероватна је коинциденција његове смрти са распадом земље у којој је доживео славу дошавши из малог села на југу Србије - каже Милан Марић.

Снимање филма и серије "Тома" / Фото В. Данилов

 

Тома је био симбол боемског живота, а цена таквог живота најчешће је висока, о чему Марић каже:

- Сада, када "рекреативно" идемо у кафану, кажемо да је некад било лепо бити боем, али нажалост Тома је завршио прерано. И зато наглашавамо ту аутодеструктивну црту, то нешто што га је гризло, вукло, није му давало мира и у свој слави, остварењу југословенског сна и популарности вукло га на дно. Контраст је што је он из тог дна стварао најлепше ствари.

Снимање филма и серије "Тома" / Фото В. Данилов

 

Инспирацију за песме Здравковић је проналазио у животу, људима, а највише емоција будиле су му несрећне љубави. И у овом филму чуће се најпознатије Томине песме које су одавно постале евергрин, али и нови хит који ће у његову част бити компонован за филм и серију. То нам је открила Тамара Драгичевић, која ће дочарати лик и харизму Силване Арменулић. Као композитор и интерпретатор Тома није прославио само себе, већ је хитом "Шта ће ми живот" на трон народне музике поставио Силвану. Поред хита, који сви чекају "Ноћас ми срце пати", Драгичевићева истиче да ће и нова песма радовати публику:

Снимање филма и серије "Тома" / Фото В. Данилов

 

- Имамо, ако смем да кажем, нови филмски хит који певају Тома и Силвана. Гарантујем да ће бити нова кафанска песма која неће моћи да се заобиђе на свакој прослави. Сви на сету је пуштамо и по двадесет и више пута и нисмо је се заситили.

Коредитељ и копродуцент Дрган Бјелогрлић открива да не слуша народну музику, али да често иде често у кафану где је та врста музике увек присутна.

Фото Моника Хусар

Tekst potpisa

Силвана Аремнулић и Тома Здравковић / Фото Архива Новости

 

- Мислим да је Тома Здравковић краљ кафане. Његову музику сам и упознао преко ње, а сада како се бавим Томом деси се да у колима пустим неку његову песму што раније нисам радио. Тома је један од ретких аутора који је у песмама описао свој живот, што је веома занимљиво, посебно за филм. Као да су његове песме биле аутобиографске и сада их, са свим знањем које сам сакупио о њему, слушам из другачијег угла - истиче Бјелогрлић и објашњава без којих песама не може замислити филм о Томи.

- Без оне која ми се највише свиђа "Два смо света различита". Мало је позанто да је Тома прву песму "Букет белих ружа" написао својој девојци Славици, која је рано преминула, па сам рекао не може ни без овога. Сигурно не може без "Дотакао сам дно живота" и без "Свирајте ноћас замо за њу" коју је посветио Силвани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)