ТЕСЛА И КАО УМЕТНИК: Пишталов роман о научнику ускоро у СНП као пројекат Небојше Брадића

В. СТРУГАР

среда, 12. 08. 2020. у 14:19

ТЕСЛА И КАО УМЕТНИК: Пишталов роман о научнику  ускоро у СНП као пројекат  Небојше Брадића

Архива

ЧУДО из Смиљана, највећи научник српскога рода, постаће још једном уметничка инспирација: по роману Владимира Пиштала "Тесла, портрет међу маскама" настаће представа "Изуметник", у режији и драматизацији Небојше Брадића, а на сцени Српског народног позоришта.

- Назив "Изуметник" заправо је кованица коју је Лаза Костић смислио за Николу Теслу, као изумитеља и уметника. То је и моја основна инспирација. Представа неће бити биографска реконструкција једног живота, већ ће само у фрагментима имати елементе његове повести која је парадигма слике садашњег света - објашњава Небојша Брадић.

Овог изузетног научника до сада су играли Петар Божовић и Раде Шербеџија на филму и ТВ, док смо на сцени Народног позоришта и "Мадленианума" гледали представе "Тесла" и "Тесла или прилагођавање анђела".

Генијалан, интровертан и особен, вечна је тема за размишљање не само младим научницима, већ и уметницима. Шта је то у Пишталовом роману посебно податно за нову интерпретацију и инсценацију?

- Важна ми је пишчева референца према савременом свету, у чијем светлу је приказана и Теслина личност. То је неравноправна борба између оних који виде много даље и дубље, који иза појавности свакодневице препознају силе чија се моћ тек наслућује и - оних других који виде само површину. Тесла, наравно, припада првој категорији, али у овом комаду он није представљен као научник. Он стварност детектује интуицијом, зато га ја именујем онако како је то чинио Лаза Костић.

Принцип, Меша, Рига

НИЈЕ први пут да се наш познати редитељ бави историјским личностима: у крагујевачком Књажевско-српском театру поставио је свој ауторски пројекат "Принцип, суперстар - Месечари" и "Терезин" у Кули Небојша (инспирисани Гаврилом Принципом), потписао је и музичко-сценско дело "Последње путовање Риге од Фере", а Народно позориште Републике Српске извело је његов комад "Мој брат", у чијем фокусу је породична драма Меше Селимовића.

У Брадићевој драматизацији фокус ће бити управо на Теслиној дуалности:

- Однос према Тесли градим као према особењаку, али, у драми ће се видети и његова наглашена склоност ка артизму, верзираност у све области уметности, посебно позоришној. Овакав Тесла не уклапа се у калупе света, нити стандарде које подразумева уобичајена представа о истраживачима. Из драме ће се видети и Теслини неспоразуми са светом капитала, који су били толико неминовни и болни.

Иначе, представа "Изуметник" биће део прославе у Новом Саду, поводом проглашења Српске Атине за Европску престоницу културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)