ЛЕСКОВАЦ ЦЕНТАР СВЕТА СТРИПА: Балканска смотра младих стрип аутора, од 14. до 16. августа, обара рекорде

И. Митић

среда, 12. 08. 2020. у 12:34

ЛЕСКОВАЦ ЦЕНТАР СВЕТА СТРИПА: Балканска смотра младих стрип аутора, од 14. до 16. августа, обара рекорде

Каталог манифестације

БАЛКАНСКА смотра младих стрип аутора у Лесковацу поново је оборила рекорд: на конкурс су пристигли радови 2.839 учесника из чак 73 државе, што је незабележено на било којој стрип манифестацији у Европи.

Овогодишње, 22. издање, најстаријег стрип фестивалa на простору бивше Југославије, биће одржано, од 14. до 16. августа, али због пандемије вируса корона, без званичног отварања изложби, а за посетиоце ће важити све мере епидемиолошке заштите.

Радови ће бити изложени у обе галерије Лесковачког културног центра, као и у музеју и седишту библиотеке. Организатори из Лесковачке школе стрипа "Никола Митровић Кокан" истичу да је манифестација једна од ретких у региону, ако не и једина, која није отказана или "пресељена у дигитални свет".

Поред централне такмичарске смотре, чиниће је још две изложбе: традиционална гостујућа поставка (представљање неке од националних стрип сцена) и изложба добитника награде за допринос српском стрипу. Тако ће бити представљен чешки стрип, који обележава век постојања. Радови Душана Рељића, који је између осталог цртао и авантуре Тома и Џерија, Била и Була и Микија Мауса, биће постављени у излог библиотеке, како би били доступни најширој публици.

- Било је савета да одустанемо или да фестивал у потпуности преселимо на интернет, али нам се ниједна од идеја није допала - истиче Марко Стојановић у име организатора. - Одлучили смо да не поклекнемо под притиском пандемије, прихватимо изазов и колико је могуће, сачувамо традицију. Радили смо уз све мере опреза и дошли до изложбе која никада није била квалитетнија.

Традиционалне награде

ПЛАКЕТА "Никола Митровић Кокан", за допринос српском стрипу, припала је Душану Рељићу из Београда и Предрагу Иконићу са Пала. Интернационалну награду за сатирични стрип "Миодраг Величковић Мивел" освојио је Горан Ћеличанин из Варварина, а прошле године установљено признање "Пријатељ стрипа" постхумно је припало нишком песнику Зорану Пешићу Сигми (1960-2019), који је организовао бројна стрип дешавања и приредио неколико стрип издања.

Сачуван је и програмски део манифестације, тако што ће на видео-биму у изложбеном простору бити емитована предавања, обраћања, презентације и демонстрације радова. Све то ће се, уз детаљне снимке три поставке, наћи и на интернету. Део програма биће и предавања белгијског сценаристе Дидијера Свинсена и хрватског интернационалца, "Марвеловог цртача", Далибора Талајића. Цртачке процесе, поред осталих, демонстрираће Милорад Вицановић Маза из БиХ, као и један од најбољих домаћих илустратора Коста Миловановић.

Фестивал и ове године додељује награде младим ауторима у категоријама цртача, илустратора, сценариста и теоретичара. Специфичност фестивала је и што на њему, осим земаља које важе за стриповске центре, учествују и аутори из Буркине Фасо, Мјанмара, Анголе, Нигерије, Бангладеша, Танзаније, Перуа и Чилеа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)