МУДРОСТИ СА МАРГИНА: Књига Ecce homo Милије Белића, сликара и теоретичара уметности из Париза

В. Н.

10. 08. 2020. у 11:38

ТРАЖИТЕ добро у другима, наћи ћете га у себи... Таштина осуди најпре оне најбоље, не оне најгоре...

МУДРОСТИ СА МАРГИНА: Књига Ecce homo Милије Белића, сликара и теоретичара уметности из Париза

Фото приватна архива

Истина постоји само зато да би се саопштила другима... Култура није украс, она је темељ сваког друштва... Време је слушкиња уметности, а није уметност слушкиња времена.

Ово су мисли које творе књигу нашег сликара, вајара и теоретичара уметности Милије Белића, названу - Ecce homo (речи Понтија Пилата који показује на бичеваног Исуса са венцем од трња на глави, а у преводу са латинског значе "Ево човека"). Дело уметника који деценијама живи у Паризу, одакле је стекао међународну репутацију, објавили су "Чигоја штампа" и Друштво за културну сарадњу Србија - Француска, а приредила је Јелена Новаковић.
- Књига је настајала на маргинама осталих списа, деценијама - прича, за "Новости", уметник о делу које се тренутно преводи на француски, а коме је недавно Уметничка галерија "Надежда Петровић" из Чачка објавила и збирку есеја о уметности "Арс лонга". - Већина максима је забележена крајем седамдесетих, током осамдесетих и деведесетих година, као "блесак истине" или као кратак поетски запис. Неке максиме су настале и непосредно пред објављивања књиге.

Крхкост људске природе

МA колико мучан за све нас, период пандемије, којем се, нажалост, још не наслућује крај, није битније утицао на мој рад нити га је омео - прича уметник. - Креативност већ сама по себи подразумева извесну изолацију. С друге стране, новонастала ситуација намеће низ питања о крхкости људске природе, људског друштва, па и месту и улози уметности у датим околностима.

Како су широј јавности познатија Белићева теоретска дела, која су обимнија и са другачијом структуром мисли и реченица, о изазову изражавања у сведеној форми максиме каже:

Фото приватна архива

- Максима има предност што на сажет начин изражава много тога, што сажима више значења у, често, једној јединој језгровитој реченици. По томе је блиска поетском начину изражавања.

Карактеристика и ликовног израза овога аутора је сведена, јасна и чиста форма, која може бити пандан максимама:
- У питању је исти приступ креативном чину - додаје Белић. - Зато су у књизи присутне и илустрације које су настајале паралелно, у истом периоду, као једна врста визуелних максима.
Пандемија вируса корона одложила је неке од пројеката овог аутора, па тако и самосталну изложбу у Напуљу, која је била заказана за септембар.
- Ипак, неке изложбе ће се одржати упркос санитарној кризи - наставља наш саговорник. - Изложба "Кинетика, други део", чији сам комесар и уједно излагач, после европске турнеје - Париз, Базел, Хамбург, Беч, Будимпешта - биће приказанау у музеју "Лапидаријум" у Новиграду, од 28. августа до 28. септембра.
Упитан да у неколико максима опише савременог човека, Милија Белић закључује:
- Човек је свест природе о самој себи. Уметност је душа света. Уметност је данас мултидисциплинарна и поливалентна. Служи се без устезања новим технологијама, сва у напону да изрази и ослика човека 21. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Laza

11.08.2020. 01:29

Milija je iz Lazarevca, a ne iz Pariza, ali se, izgleda, ne nosi sa tim na nacin iz onog narodnjaka "Selo moje lepse od Pariza", nego i on posta Parizer... Inace ove erspektive su dobro odradjene, zavaraju oko, ali ne i logiku... 70% linija je pogresno spojeno