ИМАЛА ЈЕ ЖИВОТ КАО РОМАН: Сви детаљи о Исидори Бјелици које нисте знали

Драгана Матовић

петак, 07. 08. 2020. у 09:13

ИМАЛА ЈЕ ЖИВОТ КАО РОМАН: Сви детаљи о Исидори Бјелици које нисте знали

Instagram/isidorabjelicapajkic

ПОПУЛАРНА списатељица Исидора Бјелица (1967-2020), која је пре два дана изгубила борбу са канцером, остаће упамћена као творац многих бестселера и аутор телевизијских емисија, позоришних представа и колумни. Уз њен лик памтиће се и екстравагантна и оригинална појава, која се није могла замислити без сигурно најбогатије колекције шешира у овом делу света.

Ћерка шаховског велемајстора Димитрија Бјелице, рођена Сарајка, још од младости је била склона испитивању свих могућих граница, неки би чак рекли и ексцентричности у понашању. И њено име се први пут у јавности чуло већ поводом контрадикторне прославе 19. рођендана, коју су осудили медији широм ондашње социјалистичке Југославије, називајући је "нацистичким журом". Због "тематске забаве", која се служила иконографијом нацизма, на начин сличан уметничком покрету "Нуе словенише кунст", приведена је у полицијску станицу на саслушање, за које је касније тврдила да је трајало 18 часова.

Исидора је објашњавала да иза прославе не стоји никаква фашистичка идеологија нити организација, али и признала своју "склоност ка егзибиционизму". Коришћењем и стилизацијом обележја ауторитарних идеологија и режима, бавила се и много година касније, када је са својим супругом Небојшом Пајкићем иницирала покрет који су назвали "полит-арт".

Instagram/isidorabjelicapajkic


И ова рана епизода из њеног живота постала је "сиже за причу", па су је у књижевности "обрадили" Иван Аралица у роману "Фукара" (настао у склопу жестоке полемике с Миљенком Јерговићем), Мухарем Баздуљ у роману "Сјетва соли" (који је посветио Јерговићу), па и сама Исидора у аутобиографској књизи "Мој живот мој скандал".
Током свог кратког, али креативно интензивног живота, објавила је педесет књига под својим именом и петнаестак под псеудонимом. Дела су јој била бестселери ("Спас", "Спас 2", "Сама", "Љубав у Тунису", "Тајни живот славних Српкиња", "Принцезе ди Монтенегро"...) Први српски роман-кувар "Када куме кувају" објавила је у четири руке са Весном Радусиновић.
- Исидора је била и биће део мог бића - каже, за "Новости", Радусиновићева. - Проживеле смо цео један живот у властитом универзуму у којем су се спајале и преплитале љубав, свађе, смех, тајне и препирке... док смо заједно кувале, причале о животу, деци, пролазности. И баш никада о крају, смрти, коначности наших постојања... Није Иси умрла, само је отишла на једно од својих бескрајних путовања и верујем да ће одатле успети да се јави. Наћи ће она већ неки начин. Надам се да је тамо неће више ништа болети и да ће опет бити она насмејана, луцкаста, цинична, бескрајно шармантна, она баш посебна - моја кума Исидора. А нас две и наше турбулентне судбине су стварно биле приче за роман.
Поред романа Исидора Бјелица писала је филмске и телевизијске сценарије, позоришне комаде. Магистрирала је драматургију на ФДУ, где је једно време радила као асистент. Била је и велики путник: два пута је обишла земаљску куглу. Била је мама Вили и Лаву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)