ПЕЈЗАЖИ, БОЛ И ВИЗИЈЕ: Радови Симониде Рајчевић, Сандре Витаљић и пројекат из Беча у Културном центру

М. А. К.

06. 08. 2020. у 11:44

ВАНРЕДНИ професор Факултета ликовних уметности у Београду Симонида Рајчевић (1974) у Ликовној галерији Културног центра Београда, од вечерас представља изложбу слика и објеката "Лажни бол".

ПЕЈЗАЖИ, БОЛ И ВИЗИЈЕ: Радови Симониде Рајчевић, Сандре Витаљић и пројекат из Беча у Културном центру

Фото приватна архива

Асистент на овом пројекту био јој је Милан Стошић, а аудио-рад, који је саставни део поставке, урадила је Мања Ристић.

- Пред нама су слике кроз које се свети призори мучеништва из прошлости наслућују и преклапају са јарким бојама и доминантно присутним људским обрисима тела садашњег времена - пише у каталогу поставке Јелена Петровић.
Августовске изложбе вечерас ће бити отворене и у друга два изложбена простора КЦБ - галеријама "Артгет" и "Подрум". У "Артгету" се поставком "Неплодна тла" представља Сандра Витаљић, која је магистрирала фотографију на Академији за филм и ТВ у Прагу, а потом и докторирала историју и теорију фотографије. Изложбу "Неплодна тла" чине пејзажи, који природу представљају у конкретној лепоти или ружноћи, па као код холандских старих мајстора сликарства, пејзажи проговарају кроз светлост која је одлика поднебља, истиче у уводоном тексту Александар Костић, уметнички директор Галерије "Артгет".

ВИТГЕНШТАЈНОВА ОСТАВШТИНА

РОЂЕН у Бечу, у веома богатој породици јеврејског порекла, Лудвиг Витгенштајн (1889-1951), један од најаутентичнијих филозофа 20. века, који се бавио границама човековог мишљења, али и питањима моћи језика да опише стварност, студирао је на Кембриџу, код чувеног Бертрана Расела. Већи део свог професионалног живота, мислилац коме је посвећена изложба у "Подруму", провео је у Енглеској, али никада није потпуно изгубио контакте са својим аустријским коренима.

Гостујућа изложба "Витгенштајн" у галерији "Подрум", резултат је дугогодишњег истраживачког пројекта Института за савремену уметност из Беча и окупља радове савремених уметника који се осврћу на различите аспекте идеја и визија чувеног аустријског мислиоца.

РАД Симонида Рајчевић, Фото приватна архива

Дела која визуелно промишљају оставштину Лудвига Витгенштајна, остварили су уметници - Жарко Алексић, Петер Форгач, Агнес Хамваш и Хуберт Хаслер, Михаел Кох, Јукика Кудо, Оскар Куето... Кустоскиња је Дениз Парицек, у сарадњи са Јаном Глигоријевић и Зораном Ђаковић Минити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)