ГЛУПИРАМО СЕ СА ПРИРОДОМ: Норвешки писац Ерленд Лу, за Новости, о животу и раду у време пандемије

Бранислав Ђорђевић

уторак, 04. 08. 2020. у 17:11

ГЛУПИРАМО СЕ СА ПРИРОДОМ: Норвешки писац  Ерленд Лу, за Новости,  о животу и раду  у време пандемије

Танјуг

ЧИМ се у Норвешкој појавио вирус корона, применили смо све мере заштите и смањили његово ширење.

 До сада је преминуло 225 људи, заражено је око 9.000, а седморо је у болници. Друштво се потом опет отворило, уз опрез који подразумева изостанак масовних окупљања, концерата и других догађаја. Није нам дозвољено да путујемо у Шведску уколико по повратку не проведемо 10 дана у самоизолацији. Много људи је изгубило посао и остало без прихода, али системи подршке државе покривају доста тога, тако да ми се чини да смо међу друштвима која су најмање страдала од удара пандемије.

Ово из Осла, за "Новости", поручује писац Ерленд Лу, који је код нас стекао изузетну популарност захваљујући романима "Доплер", "Волво камиони", "Фвонк", "Крај нама познатог света", у издању "Геопоетике".
о Па, да ли је ово крај нама познатог света?
- Није. Озбиљан ударац као што је овај натераће нас да двапут размислимо на који се начин опходимо према природи, животињама, биљкама, њиховим стаништима... Али потребно је да се суочимо са још озбиљнијом ситуацијом да бисмо променили начин размишњања и понашање.

Instagram


о Како сте проводили дане у изолацији?
- За мене се ствари нису много промениле. Неколико недеља сам радио од куће, и моји синови су били ту, тако да је, на неки начин, било пријатно. Онда сам поново кренуо на посао, али тамо нас ионако има мало, сви смо писци који седе у одвојеним собама. Радили смо нормално, држали састанке преко "Зума" и других интернет платформи. Помало ми се и свидео такав начин рада, пошто многи састанци предуго трају, са превише говоранције. Много сам возио бицикл, што је било занимљиво, јер је много мање људи било напољу у шетњи, и заиста само неколико аутомобила. Било ми је жао болесних, али истовремено било је то занимљиво време, чак фасцинантно. Показало нам је да људи могу да прихвате рестриктивне мере у ванредним ситуацијама. То може бити добра вест за неке од наших осталих проблема као што је клима.
о На "Инстаграму" видимо како возите и моноцикл...
- Возим га сваког дана већ скоро 16 месеци. Фантастичан је. Добар за тело и дух. Права забава. У марту током изолације прешао сам 500 километара на моноциклу. Не могу да се заситим вожње.
о Да ли сте писали током тих дана?
- Да, пишем неколико филмских и телевизијских сценарија, као и роман.
о Када можемо да га очекујемо?
- Можда следеће године, нисам сигуран. Али ове године ћу објавити књижицу о себи и вожњи на моноциклу. Наслов је "Преговори са реалношћу".
о Зашто нас је пандемија изненадила?
- Многи од нас су се навикли да ствари функционишу, да буду мање или више у равнотежи. Када се систем сруши, као због ковида 19, то нас изненади. Оно што ме чуди је да се овакве ствари не дешавају чешће. Глупирамо се са природом, хранимо се свим могућим ресурсима које нам земља пружа и не видимо границе.
о Како ћемо живети после короне?
- Верујем да ћемо се сви вратити у нормалу када се ово заврши, али још није готово. Не знам више од било кога другог шта ће бити после.
о Планирате ли нови долазак у Србију?
- Србија ми се много допала и сигурно ћу доћи поново, уколико ме неко позове, и када ковид 19 нестане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)