ПРЕЖИВЕЛИ СМО МИ И ВЕЋА ЧУДА: Сликар Марко Ступар (83) о корони, инспирацији, нацији, породици...

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник „Новости“ из Париза

03. 08. 2020. у 14:00

НИСАМ веровао да ћу остарити, поверава се српски сликар Марко Ступар, убијајући зло време короне у атељеу под хладом звоника париске цркве Светог Винцента Паулског.

ПРЕЖИВЕЛИ СМО МИ И ВЕЋА ЧУДА: Сликар Марко Ступар (83) о корони, инспирацији, нацији, породици...

Фото Г. Ч.

Шта се кроз историју дешавало његовима на Грмечу, није ни чудо што је тако мислио.

- Страдало ми је доста родбине. Из мог краја су напунили Јасеновац. Крајина је много пропатила. Обнавља се то код нас. Тај наш врући Балкан! Вечито смо у концентричним круговима. И стално страдамо. Сутра ће, ево, трагична годишњица "Олује" - каже Марко за "Новости".

Освету природе над човеком, офанзиву вируса корона, у поодмаклим годинама, преживљава у дубокој изолацији.

- Седим и ћутим. Свашта се дешава. Убитачна је. Надам се да ће мене и моје пријатеље заобићи. Све ово тешко психички подносим. Осећам се везано, затворено, спутано, с маском преко лица. Опасно је. Не знам како ће се завршити ова страхота. Тек помало изађем на улицу. Углавном сликам. Стално радим. То је код мене у крви. Иде као из рукава.

Углавном сликам, тек помало изађем на улицу

Његове слике су у покрету. Ври на платну. Градска врева, кафански жагор, тискање на плочницима, брундање мотора. Пуни блокови аутентичних скица. Сада ничег од тога нема. Ћути град. Корона је укинула модел.

- Помало сам изгубљен. Сликам ових дана, с фотографије, портрет мајке доброг пријатеља. Покушавам, иако то никада није био мој начин рада. Трудим се, јер ми је веома стало. Добри људи и ближњи су оно што нам је једино преостало.

Мислио је да су нам ово, кроз шта сад пролазимо, замесили лоши људи.

- У почетку сам веровао да је вирус добро смишљена монтажа. Не знам, међутим, колико је оствариво то што сам сањарио. Тешко је све ово вештачки направити и још теже поверовати у то. Мада је све могуће. Нострадамус је предвидео биолошки рат. Не верујем, у ствари, ни њему! Само Бог зна шта ради. Кажњени смо страшно. Претерали смо у бахатости.

Спасиће нас, можда, вакцина. Руси су је први направили.

Фото: Г. Ч.

Ступар у свом атељеу

- Јака су и паметна држава. Моћни су. Руских генија има свугде помало. И новац код њих не игра главну улогу. Руски научник ради. Словенска душа је широка. На Западу радије неће примити вакцину, него да признају да су Руси победили. Па нису сви Руси Стаљин! А шта је и Стаљину фалило? Једино га је Де Гол признавао. Био је слободан.

У Марковом комшилуку на вакцини против ковида ради и чувени Институт "Пастер".

"ПРАВДА" У ЗЕМУНИЦИ

- МОГ оца Мирка су стрељали његови. Партизани. Био је политички комесар Треће крајишке бригаде. То ми је касније испричао Бранко Ћопић. Рањен је у Седмој офанзиви. Добио је и тифус. Пошаљу га кући да се опорави. А тамо, рођаци и комшије, читаво село, све сами четници. Неће с родбином да ратује, нити они с њим. Осудише га на смрт јер је с четницима пио ракију и вино. После рата се скривао по Грмечу, све до марта 1947. Пријавио га човек коме је претходно спасао живот. То је бол који траје целог живота. Знам добро колико ме је отац волео и колико је био невин. У земуницу у којој се крио чудним путевима стизала је московска "Правда". 

- У архиви овог института налази се писмо из Сибира, о полуделом женику ког је угризао бесан пас. У првој брачној ноћи задавио је младу. Затворили су га у шупу где се сушио бели лук. После недељу дана је оздравио. Ко зна да ли је и како то инспирисало Луја Пастера. У природи за сваки отров постоји антиотров. Све је у равнотежи. Природа је тако удешена.

Изгледа да ће нас Руси извући и из овог рата против короне, каже Марко Ступар.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

branislava Džunov

03.08.2020. 16:26

Дивни Марко Ступар, вредан сваког поштовања. Велики уметник. Слике су му фасцинантне. Поздрав и искрено дивљење.