АУСТРИЈСКИ ШЕРЛОК ХОЛМС: Нова детективска серија "Убиства у Бечу"

М.А.

10. 07. 2020. у 22:55

ПОБЕЋИ, барем путем ТВ екрана, од стварности којом тренутно влада вирус корона не звучи као лоша идеја.

АУСТРИЈСКИ ШЕРЛОК ХОЛМС: Нова детективска серија Убиства у Бечу

Фото: Вијасат

Поготово ако је дестинација за бекство Беч с почетка 20. века. А тамо, у жаришту филозофије, науке и уметности, и вртлогу култура Истока и Запада, љубитеље детективских серија чека Макс Либерман (Метју Бирд), млади ученик легендарног психоаналитичара Сигмунда Фројда. Уз помоћ полицијског инспектора Оскара Рајнхарда (Јурген Маурер), он разоткрива механизме необичних злочина на улицама величанствене престонице бивше Аустроугарске. Овај двојац, шерлоковских манира, спреман је да кроз троделни серијал "Убиства у Бечу" (од 12. јула, недељом од 21.00 на Епик драми) истражи неке од најинтригантнијих смрти тог времена и забавом за "вијуге" испуни летње дане домаће ТВ публике.

Фото: Вијасат

Tekst potpisa

Да ће та забава бити високог квалитета, гарантује чињеница да серију потписује прослављени сценариста Стив Томпсон, у чијем портфолију су наслови попут "Шерлока", "Моћи из сенке" и "Јерихона". Тако ћемо се већ у првој епизоди сусрести са убиством младог медијума које се на први поглед може назвати паранормалним, будући да ће метак из тела убијеног - нестати. Макс и Оскар истраживаће гротескне серијске злочине повезане са аустријским националистима, који не крију мржњу према имигрантима у Бечу, а пут ће их на крају одвести до групе кадета војне школе који у слободно време практикују садизам и опасне умне игре.

Преплићући злочин и необичне психолошке профиле и феномене, "Убиства у Бечу" окупирају све инстинкте доброг ТВ детектива, спремног да пред малим екраном са уживањем "презноји" мозак.

Фото: Вијасат

Tekst potpisa

- Мада нисам студирао медицину као Макс, већ енглеску књижевност, велики број радова које сам писао на факултету за тему је управо имао Фројдова изучавања. Психологија ме занима још од средње школе, а осим што сам као и Макс прочитао готово све Фројдове радове, са њим делим и смисао за хумор. Додатно, попут њега, волим да гурам нос тамо где му није место. Због тога сматрам да бих био одличан у решавању злочина. Мада ће вам моји пријатељи рећи да бих био бољи у осмишљавању истих. Често ми пребацују што кад одем код некога у госте брзо почнем да претурам по његовим фиокама и животу. Није ни чудно што ми се толико допала ова серија - поручује Метју Бирд.

"Убиства у Бечу" заснована су на романима писца Романа Талина. Режију потписују Роберт Дорнхелм, номинован за Оскар и награду Еми, и Умут Даг.

У серији се појављују и британска глумица Амелија Булмор, у улози Максове мајке Рахел Либерман, затим немачка млада нада Луиз фон Финк као Максова девојка Клара, док ћемо у роли енглеске научнице Амелије Лидгејт гледати звезду серија "Дракула", "Круна" и "Стрела" - аустралијску глумицу Џесику де Гау.

ЛЕКЦИЈЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ

НАЈЗАНИМЉИВИЈИ део серијала, и за глумце и за продуценте, било је путовање у Беч из 1906. године. Како поручују, не само због чињенице да их је повело стотину година у прошлост, већ и због лекција које су на тој "екскурзији" научили.

- Беч је у то време био исто што су данас Њујорк или Шангај. Планетарно жариште културе и уметности - епицентар света. Занимљиво је да је чак и у том космополитском велеграду, сиротиња та која је највише испаштала. Радећи на серији схватили смо да је Беч из 1906. огледало данашњице. Оно што је уследило био је Први светски рат. Надамо се да ту лекцију човечанство сада неће поновити - поручује Андреас Кам, један од продуцената серије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)