Његош се не може одвојити од Матије: Уручене повеље Матице српске

Ј. Симић

23. 06. 2020. у 23:59

Његош се не може одвојити од Матије: Уручене повеље Матице српске

Фото: Б. Лучић

ВЕСТИ о поновном тихом надоласку вируса корона само унеколико су проредиле публику у Свечаној сали Матице српске, у уторак, на уручењу повеља најзаслужнијим прегаоцима за допринос српском језику и култури, али нису нимало умањиле лепоту и свечаност тих тренутака.

Добитници овог престижног признања су: Међународни славистички центар, проф. др Рада Стијовић, те проф. др Живојин Станојчић, коме је признање додељено постхумно. Први пут повеља је додељена неком из редова песника, а први лауреат је академик Матија Бећковић.

Поздрављајући награђене и госте у присуству Његовог преосвештенства владике бачког Иринеја, председник Матице српске проф. др Драган Станић казао је да свеколико српско језичко значење и умење иде сада незаустављиво ка повратку оног језичког искона и моћне изражајне целине коју понекад заборавимо али нас онда сам језик опомене и каже нам - ко смо, где смо, какви смо и чији смо.

- Језик нам каже да се Његош не може одвојити од Матије, а Црна Гора од Србије, нити Косово и Метохија од остатка Србије, укључујући и Војводину - рекао је Станић.

Примајући награду у име Међународног славистичког центра, покренутог пре пола века код Вукове куће у Тршићу, проф. др Драгана Мишевић Радовић истакла је да се српски књижевни језик развијао захваљујући дару, знању, познавању језика, али и стваралачком гену писаца.

Први писац лауреат Матија Бећковић нагласио је да нема ни лепшег признања ни важнијег дародавца а ни срећнијег добитника "који би волео да је ту повељу заслужио".

- Давно је речено да је језик основ сваке културе и да на том темељу може све да се изгради. Језик је способан да створи светску, а не буџачку нацију и земљу Учмалију - рекао је Бећковић у краткој беседи коју је затим допунио казивањем своје песме "Мало и велико слово".

Фото: Б. Лучић

Tekst potpisa

Проф. др Рада Стијовић, ауторка сјајних написа о језику у Културном додатку листа "Политика", нагласила је да Матичина повеља за њу представља изузетну част и немерљиву радост јер награда долази од наше најстарије књижевно-научне установе која се успешно стара о језику.

У ИМЕ ОЦА

ПОВЕЉУ намењену почившем проф. др Живојину Станојчићу, аутору Граматике на којој се образовао низ наших генерација, примио је његов син, такође лингвиста, проф. др Славко Станојчић. Он се захвалио и дародавцу и свом оцу који је предано бринуо о српском језику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)