ПОДРЖИМО ДОМАЋЕ ЦРТАЋЕ: Први регионални Инвестициони фонд за развој анимираних филмова

Марина Мирковић

24. 06. 2024. у 17:59

"ПОДРЖИ цртаће!" гласила је (пре)порука и парола под којом је протекао месец домаће анимације, током кога је публици представљена истоимена кампања првог регионалног Инвестиционог фонда за развој анимираних филмова "Анимонд".

ПОДРЖИМО ДОМАЋЕ ЦРТАЋЕ: Први регионални Инвестициони фонд за развој анимираних филмова

промо

- У доба када смо преплављени разним облицима краткорочне забаве, мисија "Анимонда" је да подстакне производњу маштовитих филмова који ангажују публику различитих интересовања и генерација - поручују из "Анимонда". - Пројекти у фокусу прошли су процену тима стручњака, продуцената и уметника, а сваки од њих промишљено и гориво приступа анимацији, која је неретко један од кључних фактора обликовања дечјег односа према свету. Пружање подршке локалним ауторима директно утиче на стварање друштва у којем садржај за децу и породицу има посебан значај.

"Анимонд", као посредник између анимираних пројеката и инвеститора, обраћа се појединцима, организацијама и компанијама, који су позвани да након упознавања са пројектима донирају износе од 500 динара или више - и тако инвестирају у стварање одређеног филма, али и климе у којој ће и у нас поново бити креирани цртаћи који померају границе.

А сама анимација свакако не познаје границе - она је универзални језик човечанства, уверен је Војин Васовић, покретач целе ове приче, и аутор анимираних филмова.

- Анимирани филмови јесу прилично скупа форма, притом дистрибутивно исплативија и потентнија након што се заврши - каже Васовић, који се ипак одважно прихватио рада на цртаћима у развоју.

- Иза нас је период када су, рецимо, током деведесетих, рађене мрачније анимације, а сада се поново праве цртани филмови за децу и породицу - додаје Васовић, чији је "Анимонд" посетиоце позвао да инвестирају у неке будуће цртаће, али их позвао и да учествују у носталгичној шетњи кроз прошлост, те да се присете филмова који су обележили њихово детињство.

промо

Дете у мени

 

Сам Васовић, који је први контакт са анимацијом имао захваљујући легендарном Влади Станићу током школе анимације у Врању, где је креирао свој први руком цртани филм, открива да је растао уз "Витеза Коју" и "Нинџа корњаче", али и уз нашу "Чудесну шуму" коју су обожавале генерације.

Овај потоњи омиљени је анимирани филм и Дамира Романова, редитеља цртаног филма који је тренутно, судећи по прикупљеним донацијама, надомак реализације - адаптације једне од најчитанијих дечјих књига у нас, "Ја сам Акико", награђеног романа Стефана Тићмија.

Пројекти

ПРОЈЕКТЕ који су врло близу реализације, а иза којих је стао након пажљивог одабира "Анимонд" темељно и свеобухватно представља потенцијалним инвеститорима заинтересованим за оживљавање домаће продукције и учешће у стварању анимираних филмова у којима ће уживати са породицом. На сајту овог фонда та будућа публика се може детаљно упознати са свим пројектима, али и пратити колико су још (у, за реализацију неопходним еврима) удаљени од мрака биоскопских дворана.

- Анимирани филм је веома скуп за реализацију јер захтева велики број технички стручних људи да раде на њему, а "Анимонд" је добро и паметно решење да се пружи шанса да развијемо производњу домаћих анимираних филмова. Осећам да нове генерације немају довољно садржаја намењених за децу у односу на време када сам ја одрастао - наводи Романов, и открива да му је "Акико" сама дошла као пројекат:

- Аутор романа Стефан Тићми је мој добар другар и подарио ми је ту част да радимо заједно на екранизацији. Ја сам предложио да то буде анимирани филм јер је то најбољи начин за оживљавање необичног и бајковитог света Акико.

Поред адаптације те, међу младим читаоцима изузетно популарне приче о девојчици Акико коју машта често доводи у невоље у школи, "Анимонд" позива заједницу да подржи још три филма локалних аутора у завршним фазама производње. "Дете у мени" Анђеле Јоковић представља ауторкино виђење света одраслих, који заборављају како је то бити дете и радовати се чудима у свакодневном, на пример барици усред кишног дана, док "Лебдење" Јелене Милуновић оживљава свет младе девојке, који се руши кад сазнаје за борбу свог оца са исцрпљујућом менталном болешћу. Четврти је пројекат Стевана Митровића "Рубен и папагај", о усамљеном и мрзовољном концертном диригенту у пензији који бежи у природу, али праћен сапутником који буку града преноси на читаву шуму...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)