ОЛИМПИЈСКИ СЈАЈ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Отворена изложба у Културном центру Србије поводом предстојеће Олимпијаде у Паризу

Оригинална бакља са Зимских олимпијских игара у Сарајеву из 1984. године, фудбалска лопта с потписом Рајка Митића и саиграча поклоњена Титу 1954. у Београду, скије и штапови "Елан" из 1960, дрвени рекети "данлоп" и ондашње лоптице за тенис, олимпијске значке и медаље.

ОЛИМПИЈСКИ СЈАЈ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Отворена изложба у Културном центру Србије поводом предстојеће Олимпијаде у Паризу

Фото: Горан Чворовић

То су само неки од реквизита изложених у Културном центру Србије на веома занимљивој изложби "Спорт у уметности. Уметност спорта", организованој поводом предстојећих Олимпијских игара које ће бити одржане у Паризу од 26. јула до 11. августа.

- У Граду светлости светло ће од данас засијати мало јаче, бојама српске тробојке, у сјају олимпијских свечаности које нам предстоје. Подсетимо се да су, стари, Олимпијадама мерили време, да је за њих период између две Олимпијаде био корак историје, моменат прослављања и поштовања сваковрсне врлине, пожртвовања, снаге, племенитости. За нас, данас, у времену које, нажалост, очигледно не препознаје баш сасвим разлоге због којих су у старом веку, за време Олимпијада, прекидани и ратови, све је важније да се тих разлога сетимо. То је можда и највећа међу многим вредностима ове поставке - истакао је министар културе Србије Никола Селаковић на отварању.

Фото: Горан Чворовић

Окосницу изложбе представљају уметничка дела српских сликара Саве Шумановића, Петра Добровића, Ивана Табаковића, Ивана Радовића, Петра Омчикуса, Бојана Бема, Душана Тодоровића и Уроша Ђурића који је био присутан на веома посећеном вернисажу. Представљене су и фотографије Томислава Петернека, а урађен је и пригодан каталог за ову прилику.

Фото: Горан Чворовић

- Олимпијске игре, још од античких времена, утицале су на друштвена збивања и постале препознатљив и драгоцен део читаве европске културе. Одржавање ОИ у Паризу дало је могућност да се у овом лепом простору у центру Француске престонице на изложби комплексне садржине споје спорт и уметност, уз учешће бројних актера из више установа културе. Основна замисао ове изложбе је да одабиром предмета из музејских установа Србије и Републике Српске, представи присутност спортских тема на делима стваралаца различитог уметничког израза - поручила је, у обраћању поводом отварања поставке, председница покрајинске владе Војводине Маја Гојковић.

Фото: Горан Чворовић

Донедавна министарка културе је нагласила високе домете и наших спортиста, и наших уметника, истакавши да ће на овај начин српско културно наслеђе и спортски успеси постати још видљивији европској и светској публици.  

Изложбу су заједно организовали Галерија Матице српске из Новог Сада, Музеј Југославије из Београда и Музеј савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке, уз покровитељство Минстарства културе Србије.

Фото: Горан Чворовић

Изложена су 44 уметничка предмета настала у периоду од 1858. до 2018. године. Одбарана су дела из колеције Галерије матице српске, Музеја савремене умјетности Републике Српске, Галерије слика "Сава Шумановић" у Шиду, Галерије Српске академије наука и уметности и Куће легата у Београду.

Фото: Горан Чворовић

Овом избору придружена су и остварења Ендија Врохола, Хенрија Мура, Саја Твомблија, Микеланђела Пистолета, Готфрида Хелнвајна и Џејмса Розенквиста из легендарне мапе "Уменост и спорт" са Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године.

Најстарија представа спорта на чувеној слици "Прво српско гимнастичко друштво" из 1858. године сликара Стевана Тодородовића из колекције Народног музеја Србије, није могла да буде донета, али је "оживљена" уз помоћ модерних технологија и тако представљена на овој изложби. Посебном методом у овом мултимедијаном пројекту, ликови са слике се покрећу на екрану.

Фото Приватна архива

Уз уметничка дела, приказани су и спортски реквизити, медаље и фотографије из колекције Музеја Југославије који сведоче о учешћу српских и југословенских спортиста на претходним Олимпијским играма.

Фото Приватна архива

ИДЕНТИТЕТ

- Одржавање ОИ у Паризу, граду уметности, подстакло нас је да у колекцијама српских музеја трагамо за уметничким делима и музејским предметима са представама спорта и спортских активности, као и да кроз одабране музејске предмете прикажемо могући поглед на спортско-уметнички идентитет српског народа – објаснила је концепт поставке на отварању управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НАЈНОВИЈЕ АНКЕТЕ ЗА АМЕРИЧКЕ ИЗБОРЕ: Ево какви су резултати у окршају Трамп-Харис

НАЈНОВИЈЕ АНКЕТЕ ЗА АМЕРИЧКЕ ИЗБОРЕ: Ево какви су резултати у окршају Трамп-Харис

АКТУЕЛНА потпредседница САД Камала Харис има више подршке од председника Џоа Бајдена у предизборној трци против републиканца Доналда Трампа, али бивши председник и даље има предност над вероватним демократским кандидатом, показала је анкета Морнинг консулта.

23. 07. 2024. у 15:17

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?