ЛАВ У САОБРАЋАЈНОМ ШПИЦУ НАЈРОБИЈА: Представљена књига Виктора Лазића о Кенији

В.Ц.

19. 06. 2024. у 15:56

ПУТОПИСНО дело Виктора Лазића "Кенија: Дамари дивљине", које води у егзотичне пределе ове многољудне и раскошне земље, представљено је синоћ читаоцима у београдској књижари Делфи СКЦ.

ЛАВ У САОБРАЋАЈНОМ ШПИЦУ НАЈРОБИЈА: Представљена књига Виктора Лазића о Кенији

Виктор Лазић

 Поред аутора, о књизи су говорили писац Љубивоје Ршумовић, песникиња Мирјана Булатовић и уредница у Лагуни Дубравка Драговић Шеховић.

Аутор је истакао да га је Кенија, земља са скоро педесет милиона ставновника, променила и обогатила знањима за цео живот.

- Када сам боравио у Момбаси, удварао сам се једној девојци тако што сам јој рекао да пишем књигу о Кенији, па сам је замолио да ми помогне и да ме проведе по граду. Провели смо неколико дивних дана заједно. Тада нисам имао намеру да књигу заиста напишем, чак сам и заборавио да сам јој то рекао кад смо се упознали. Када ме је, после много година, упитала шта би са мојом књигом, осетио сам се постиђен и тако је настало ово дело - рекао је Лазић и истакао да је Кенија "налик скривеној ризници најбогатијег цара, која се пред њим постепено отварала тек пошто је успео да разгрне маске небезбедности, сиромаштва и многих друштвених проблема са којима се кенијско друштво суочава".

У делу је детаљно описао сусрете са лавовима, змијама, антилопама, носорозима, гепардима, нилским коњима, понеким нојем и хијеном, али и гунгулу опасних улица Најробија и Момбасе. Лазић ће у саобраћајном шпицу Најробија угледати залуталог лава, а у националном парку имати прилике да пољуби - жирафу. Значајан део књиге посвећен је изузетним људима који су животе посветили очувању природе.

Аутор такође описује како се може усвојити корњача, али и шта прво треба урадити ако вас уједе змија отровница. Плива са делфинима и међу светлуцавим билуминесцентним планктонима, диви се баобаб дрвећу и обилази удаљене археолошке локалитете, остатке древних градова опхрвaних џунглом свахили цивилизације.

- Лазићеви наслови прича су као стихови из неке баладе: "Црни шиљци ђавоље литице и шума заборава". А успут нам чита графите са зидова: "Путуј довољно далеко, да стигнеш сам себе" или "Оно што штедимо - штеди нас!" Остаје ми још само да препоручим ову књигу читаоцима речима паметнијег од мене, Анатола Франса: Читајте да бисте живели - казао је Љубивоје Ршумовић.

Музичке украсе на гитари са кенијским мелодијама извела је Милица Миловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НЕЋУ ДА СЕ ИЗВИЊАВАМ ШТО СЕ ДИВИМ НОВАКУ: Ђоковић гледа и не верује, овакав текст о њему скоро није написан