УМЕТНОСТ У ДУХУ ОЛИМПИЈСКИХ КРУГОВА: Српска "музејска репрезентација" у време трајања спортске манифестације представља се изложбом у Паризу

М.Краљ

17. 06. 2024. у 15:39

ОСНОВНИ принципи олимпизма, уграђени у пет кругова највеће спортске манифестације - радост игре, фер плеј, поштовање, изузетност и јединство духа, тела и ума, често су присутни и у култури и уметности.

УМЕТНОСТ У ДУХУ ОЛИМПИЈСКИХ КРУГОВА: Српска музејска репрезентација у време трајања спортске манифестације представља се изложбом у Паризу

Фото промо

И то је карика која је повезала дела наших најистакнутијих ликовних аутора са спортом, приметила је Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије, представљајући пројекат са којим ће овог лета наша музејска репрезентација наступити у Паризу.

- Олимпијске вредности, попут поштовањa, пријатељствa и изузетности се преплићу у култури и спорту - рекла је Кнежевићева, према чијим речима, поштовање значи да морамо да научимо да прихватимо различитост других, пријатељство је инструмент за разумевање међу људима, а изузетност указује да треба да дајемо најбоље од себе и не треба да победимо, јер је важно да учествујемо.

Наиме, одржавање Олимпијских игара у граду уметности, подстакло је стручњаке, како МЈ, тако и Галерије Матице српске, Музеја савремене умјетности Републике Српске и Музеја савремене уметности у Београду, да крену у потрагу, и у својим колекцијама пронађу уметничке радове и музејске предмете са представама спорта и спортских активности, које ће представити на изложби "Спорт у уметности. Уметност спорта", у Српском културном центру, надомак Бобура, од следећег четвртка.

Фото промо

Ivan Tabakovic Utakmica

Поставку ће чинити 44 уметничка дела и предмета насталих у периоду од 1858. до 2018. године. Одабрани су радови са потписима нашег првог тима у историји уметности - Саве Шумановића, Ивана Радовића, Петра Добровића, Ивана Табаковића, Петра Омчикуса, Томислава Петернека, Душана Тодоровића, Бојана Бема и Уроша Ђурића. Због своје изузетне вредности, слика "Прво српско гимнастичко друштво" Стевана Тодоровића, на којој је 1858. године, први пут код нас представљен неки спорт, није могла да напусти колекцију Народног музеја Србије, али ће захваљујући модерним технологијама и она бити представљена у Паризу.

Фото промо

Tomislav peternek Skok u neiyvesnost

Биће изложене и графике, које су велики светски аутори приложили за штампање мапе поводом одржавања Олимпијских игара у Сарајеву, и то Ендија Ворхола, Саја Твомблија, Микеланђела Пистолета, Готфрида Хелнвајна, Џејмса Розенквиста. Такође, париска публика ће имати прилику да види и сарајевску олимпијску бакљу, као и друге спортске реквизите (међу којима је и фудбалска лопта коју је потписао славни Рајко Митић), медаље и фотографије који сведоче о учешћу српских и југословенских спортиста на Олимпијадама.

- Олимпијске игре су још од античких времена утицале на друштвена збивања и трајно се уткале у културу европског континента - сматра Тијана Палковиљевић Бугарски, управник Галерије Матице српске. - Оне су заустављале ратове и постављале спортска надметања испред оружја, науке и трговине. Такмичари спортског духа били су и остали пример људи племенитих врлина и највећих хуманих вредности, спојивши у себи хармонију телесних и умних вештина. Уметност је такве вредности уважавала, пратила и учинила их трајним кроз бројне узорне представе античких спортиста у духу чувене латинске изреке Мens sana in corpore sano.

Олга Добровић - тенисерка

Фото промо

 

У МЕЂУРАТНОМ периоду Петар Добровић, један од најбољих портретиста и хроничара међуратног буржоаског друштва, слика сопствену супругу као "Тенис играчицу" (1929), о чему проферсорка Симона Чупић, пише:

- Обучена у белу хаљину и ружичасти прслук, у бујном медитеранском маслињаку, Олга Добровић седи у плетеној столици са рекетом на крилу. Њени спортски афинитети, баш као и друге монденске склоности, остају сликовито забележени не само на бројим платнима већ и у обимној вишегодишњој преписци са супругом.

Изабрана дела и предмети из наших музејских установа, сматра Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности РС, говоре о страсти и задовољству које подстичу како уметност, тако и спорт као најважнију забаву савременог друштва.

- На делима изложеним у Културном центру Србије у Паризу приказани су колективни и појединачни спортови- објашњава Вујковићева. - Нашим уметницима, поред приказивања спортских мотива, спорт представља основу за даље истраживање тема попут свакодневног живота појединца, идентитета и културе локалне заједнице, друштва у целини, али и човековог сагледавања себе и других, његовог духовног и емотивног света, све до темне националног идентитета.

Феномен модерности

НЕМА сумње да је као феномен модерности током 20. века спорт фасцинирао бројне ствараоце. Спорт је истовремено успео да се издигне изнад пуке "тематске" преокупације уметника. Спорт у уметности трасирао је пут ка уметности спорта. Или је можда било обрнуто? Управо о овој дијалектици сведочиће посетиоци изложбе у Паризу, а Културни центар Србије биће обавезна станица између два спортска догађаја. Јер, у Паризу се не може без уметности, чак и када се чини да ће јој спорт "одузети" прво место - наводи у рецензији поставке професор Дијана Метлић, историчар уметности.

Један од оних чија ће се дела наћи у репрезентативној поставци је и сликар Урош Ђурић, у чијем животу и стваралаштву, спорт, а посебно фудбал, има веома важну улогу, о чијој револуционарној појави, почетком 20. века, каже:

- Људи су 1914. године били обучени и закопчани до грла, а онда су на зелено, травнато поље истрчали фудбалери у гаћама и мајицама. Постоје многи елементи због којих сам одлучио да себе убацим у ту фудбалску причу, која је популистичка. За мене популизам нема само негативан контекст, јер је он у своје доба имао напредне тенденције, односно поједностављивао је елитистичке обрасце зарад народа. Донео је егалитарност. Фудбал је инклузиван, он укључује људе различитих појавности, висине, тежине, као и оне попут мене. За свакога има места у тих 11 играча. То је спорт који не тражи ексклузивност, као што кошарка захтева да је играју високи људи, или рвање у коме је потребно бити снажан. Фудбал је прича о заједници, па и најпопуларнији је јер највише људи може да се поистовети са њим.

Бајковита еманципација

ПРВУ фудбалску лопту на Цетиње су донела браћа Лука и Мило Милуновић, који је био наш велики сликар - подсећа Урош Ђурић. - Повезаност уметности и спорта је веома значајна и дубока. И уметници и спортисти делују у два поља преко којих се најлакше остварује друштвени успон. Ту је најнижим друштвеним слојевима дозвољено да се пробијају, па је реч о некој врсти бајковите еманципације савременог живота, али и о конципирању савременог друштва.

Свечано отварање изложбе "Спорт у уметности. Уметност спорта" планирано је за четвртак у 19.30, а на њему ће говорити Натали Бељански, директорка Културног центра Србије, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Маја Гојковић, председница Покрајинске владе Војводине и Никола Селаковић, министар културе. Поставку прати српско-француски каталог са текстовима професорки Симоне Чупић и Сарите Вујковић, ауторки изложбе, чији су стручни сарадници били Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске и Радован Цукић, виши кустос Музеја Југославије.

Изложена дела су из Галерије слика "Сава Шумановић" у Шиду, Музеја савремене уметности у Београду, Галерије Српске академије наука и уметности и Куће легата у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!