МУЗЕЈСКО УМРЕЖАВАЊЕ СРБИЈЕ: У Јагодини дела Поморишца, а у Новом Саду Илије Босиља и Саве Секулића

М.Краљ

13. 06. 2024. у 20:18

ЛЕТО у Јагодини биће у духу Васе Поморишца и његових уметничких дела, док ће Нови Сад и његови гости моћи да уживају и пронађу лепоту и неке нове вредности у стваралаштву Илије Босиља и Саве Секулића, истакла је Тијана Пaлковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, најављујући сарадњу са Музејем наивне и маргиналне уметности.

МУЗЕЈСКО УМРЕЖАВАЊЕ СРБИЈЕ:  У Јагодини дела Поморишца, а у Новом Саду Илије Босиља и Саве Секулића

Босиљ, Мајка Југовића Фото промо

Наиме, ове две институције су размениле своје две најуспешније изложбе у последње време, па ће у Јагодини вечерас бити отворена поставка "Поморишац - Васа Поморишац" Ане Ереш и Јелене Огњановић, док ће од сутра у Српској Атини пред посетиоцима бити поставка "Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић".

Фото промо

Помаришац, Бановић Страхиња

- Изложбу којом смо обележили јубилеј, 175 година од оснивања Галерије Матице српске, посвећену Поморишцу, представићемо у Јагодини и показати како један уметник, који је био на маргини српске уметности, преданим радом стручњака, концептом и квалитетном поставком, може да постане центар и једна од водећих личности домаће ликовне уметнсти 20. века - објаснила је управница ГМС. - Исто тако, жеља је била да једну збирку из Јагодине и оно што се дуго сматрало маргиналном уметношћу представимо у Новом Саду, па ће се тако дела Саве Секулића и Илије Босиља први пут наћи под кровом Галерије Матице српске. То је на известан начин рушење табуа и довођење у питање тога шта је маргина, а шта центар. Овом разменом доказујемо да су најважнији високи квалитети уметничких дела, високи професионални приступ и добра сарадња.

Врсни витражиста

ПОМОРИШЧЕВ опус чине дела у различитим медијима и различите тематике - од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, до илустрација за књиге, нацрта за новчанице... Оно што је мање познато, а са чиме ће се упознати сада и публика у Јагодини, истакла је коауторка изложбе "Поморишац - Васа Поморишац" Јелене Огњановић је да је био врсни витражиста, који је ову технику савладао као једини наш уметник школован у Лондону.

Директорка МНМУ из Јагодине Ивана Башичевић Антић је подсетила да је поставка коју доносе Новосађанима имала великог успеха у Casa dell'Art Brut, где је због интересовања италијанске јавности два пута продужавана.

- Ако је изложба постављена на високом професионалном нивоу, онда заслужује да има неколико приказивања, јер тиме врши своју суштинску мисију, улази у дијалог са већом публиком и оставља дубљег трага - нагласила је Ивана Башичевић Антић, која је и кустос изложбе уз Марту Моргану Рудони.

Фото промо

Секулић, Несложни коњи

Поставку "Свесно напуштање реалности" чини 67 радова двојице класика наивне уметности који су, последњих деценија, добили ново читање и вредновање. Прате је и два документарна филма у којима су разговори са уметницима, редитеља Жике Митровића (о Босиљу) и Слободана Пешића (о Секулићу).

Потврда да се наше музејске институције све више умрежавају заједничким пројектима, а и мимо њих је и то што се јучерашње представљање сарадње ГМС и МНМУ одвијало под кровом Музеја Југославије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?