ПОМОРИШАЦ ЗА БОСИЉА И САВУ: Галерије из Новог Сада и Јагодине размениле изложбе (ФОТО)

Ј. С.

12. 06. 2024. у 22:23

ИЗЛОЖБА Галерије Матице српске "Поморишац - Васа Поморишки" биће отворена у четвртак, 13. јуна у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини, а заузврат јагодинска поставка "Свесно напуштање реалности: "Илија Босиљ и Сава Секулић" гостоваће од 14. јуна у Новом Саду.

ПОМОРИШАЦ ЗА БОСИЉА И САВУ: Галерије из Новог Сада и Јагодине  размениле изложбе (ФОТО)

Фото: Галерија Матице српске

Поставка  "Поморишац - Васа Поморишки" биће отворена до 8. септембра у Јагодини, док ће  "Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић" у Новом Саду трајати до 1. септембра.

Управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски казала је   да је размена изложби добар пример међусобне сарадње, и да су се одлучили да у Јагодини поставе своју поставку о Поморишцу, која показује како "уметник на маргини, преданим радом, може постати једна од носећих личности српске уметности".

По њеним речима, изложбом дела Босиља и Секулића  под кровом Галерије Матице српске отвара се  с циљем  рушења  табуа у вези са тим  шта је уметничка маргина, а шта центар, јер је "најважнији квалитет уметничког дела и високи професионални приступ".

   -Стога ће лето у Јагодини бити у духу Поморишца  а Новосађани ће моћи да уживају и пронађу лепоту и нове вредности Босиља и Секулића - истиче управница  Палковљевић Бугарски.

Програмска директорка ГМС  Јелена Огњановић  подсећа  да је изложба "Поморишац" имала велики одјек у Новом Саду.Публика је лепо реаговала на опус свестраног уметника, који је спојио модерно доба са освртом на средњевековну српску уметност. 

Директорка Музеја наивне и маргиналне уметности Ивана Башичевић Антић каже да   дела Босиља и Секулића са "аргументима бране позицију високе уменитчке вредности", и да поседују довољно садржаја да се могу поручавати у оквиру савремене уметничке сцене.

Како је најављено, на изложби чије су кустоскиње Башичевић Антић и Марта Моргана Рудони биће представљено 70 радова Босиља и Секулића из музејских колекција, збирке МНМУ из Београда и Музеја Илијанум из Шида.Поставку  прате и два документарна филма. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

А ДВА ДАНА ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ... Невероватан списак! Међународни олимпијски комитет објавио ко од Руса може на Игре Париз 2024