СРЕДЊОВЕКОВНИ РУКОПИСИ ВРАЋЕНИ У СРБИЈУ: На аукцији у Лондону наша земља купила два важна дела (ФОТО)

Милица Шкорић
Милица Шкорић

12. 06. 2024. у 11:01

РЕПУБЛИКА Србија купила је на данашњој аукцији у Лондону два значајна српска средњовековна рукописа: „Српски октоих“ и „Житије Варлама и Јоасафа“, чиме ће бити обогаћен фонд старих и ретких књига Народне библиотеке Србије.

СРЕДЊОВЕКОВНИ РУКОПИСИ ВРАЋЕНИ У СРБИЈУ: На аукцији у Лондону наша земља купила два важна дела (ФОТО)

Фото: Министарство културе

Уз подршку Министарства културе, два рукописна ремек-дела из прве половине 14. века и почетка 15. века купљена су од аукцијске куће „Christieʼs“, а у име наше земље средњовековне рукописе купила је Амбасада у Великој Британији.

Један од купљених рукописа је Српски октоих (фрагмент, прва половина XIV века, пергамент). Према процени енглеског слависте Ралфа Клеминсона, потиче из XIV века, али се може рећи да писмо припада његовој првој половини или чак крају XIII века. Реч је о обједињеним одломцима из различитих делова Октоиха параклитика, а писани су српскословенским језиком, рашким правописом, ситним књижним писмом. Значај овог рукуписа је немерљив имајући у виду да је сачувано тек неколико српских октоиха на пергаменту, а ниједан целовит.

Фото: Министарство културе

Други данас купљен рукопис – Житије Варлама и Јоасафа (почетак XV века, папир) такође није потпун, а време његовог настанка је одређено филигранолошком анализом. Први део текста чини Житије Варлама и Јоасафа, омиљено штиво како у дворској, тј. властеоској, тако и у монашкој средини, између осталог, због тога што је паралела проналажена у животу Св. Симеона и Св. Саве. Другу текстуалну целину чине слова, похвале и изводи из житија на веће празнике према календарском поретку, а језик је српскословенски, правопис измењени рашки.

Данашњом куповином драгоцених средњовековних рукописа, Министарство културе и Република Србија су потврдили стратешко опредељење за бригу о културном наслеђу и настојање да се у земљу врате покретна културна добра од великог културног, историјског и националног значаја.

Фото: Министарство културе

- Задовољство ми је што могу да обавестим нашу јавност да је данас Министарство културе преко наше Амбасаде у Уједињеном Краљевству у Лондону, успело код аукцијске куће „Christie’s“ да откупи две изузетно драгоцене и вредне српске књиге - рекао је министар културе Никола Селаковић и додао да је цена по којој су, за сада без пореза, откупљене 57.000 фунти, односно око 5,8 милиона динара.

- Ово је изузетно важна и велика вест за нашу културну баштину, која је силом прилика и историјских околности расута по читавом свету, али Министарство културе ће наставити озбиљно да прати светско тржиште и када год будемо у прилици – радићемо на томе да наше културно благо расуто широм света враћамо у отаџбину - истакао је Селаковић и захвалио председнику Александру Вучићу, који је дао подршку Министарству културе, као и Влади и председнику Владе Милошу Вучевићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев