СА БАТОМ ЈЕ СВАКИ ДАН ХОЛИВУД: У Врњачкој Бањи отворена изложба „Бата У 90 слика“ посевећена Велимиру Бати Живојиновићу

Г. ЋИРОВИЋ

25. 05. 2024. у 14:36

​На бањском шеталишту, популарној променади, у центру престонице српског континенталног туризма отворена је изложба фотографија „Бата у 90 слика“ посвећена Велимиру Бати Живојиновићу (1933-2016), једном од највећих и најпопуларнијих југословенских и српских глумаца свих времена.

СА БАТОМ ЈЕ СВАКИ ДАН ХОЛИВУД: У Врњачкој Бањи отворена изложба „Бата У 90 слика“ посевећена Велимиру Бати Живојиновићу

Г.Шљивић

Поставка путујуће изложбе, приређене у сарадњи „Борбе“ и породице Живојиновић, а уз подршку Министарства културе, састоји се од фотографија нашег легендарног глумца и својеврстан је подсетник његових достигнућа кроз фотографије из богате архиве „Борбе“.

- Врњачка Бања је посебно место у нашим животима пошто је овде до 1968. године живела моја бака по мајци, Батина ташта. У Бању је Бата често долазио и један је од иницијатора овдашњег Фестивала Филмског сценарија. Први пут, управо у Бањи, изложба је постављена на отвореном, на чувеној променади, што је чини још атрактивнијом – каже Батин син Миљко Живојиновић.

Г.Шљивић

 

Како се овом приликом могло чути, с обзиром да се прошле године навршило девет деценија од Батиног рођења, поставка је припремана пажљивим избором фотографија. Евоцирајући успомене на легендарне роле попут незаборавног и ванвременског Валтера и важне тренутке у веома плодној каријери, тако се на појединим фотографијама Бата може видети и са колегама Борисом Дворником или Љубишом Самарџићем, са чувеном америчком филмском дивом Елизабет Тејлор, а ту су и фото забелешке са снимања филмова, фестивала, свакодневице, приватног живота…

Г.Шљивић

 

- Што би рекао Ђорђе Балашевић са Батом је сваки дан био Холивуд, не само са њим већ и са нашом мајком која је била подјкенако духовита, весела и позитивна. Као пар били су веома весели, код нас се увек смејало и певало. Бата је са мајком сваког викенда одлазио у Кораћицу остављајући нам празан стан где смо сестра Јелена и ја правили журке. То говори о њиховој ширини – додаје Миљко евоцирајући успомене на своје детињство.

Г.Шљивић

 

Изложба „Бата у 90 слика“ своју претпремијеру је имала у Источном Сарајеву где ју је за месец дана видело више од 7.000 људи, после тога је премијерно отворена у „Борби“, настављајући потом свој пут преко Бајине Баште и Ужица до Врњачке Бање, а већ наредне недеље биће постављена у Архиву Војводине.

Г.Шљивић

 

- Идеја је да се изложба на сваке две недеље сели и премешта да би Бату као човека из нашег народа видело што више наших људи – додаје Живојиновић. - Волео бих да изложба посети и мања места, да се и она осете уваженим и значајним као што и јесу.

Г.Шљивић

 

БОГАТО ФИЛМСКО ЛЕТО

ОВА ИЗЛОЖБА практично је и увод у богато културно лето у Врњачкој Бањи посвећено глумцима и седмој уметности. Тако ће почетком августа бити одржани и традиционални „Дани Бате Стојковића“ у част још једног великана домаћег глумишта, док је само пар дана касније заказан 48. по реду Фестивал филмског сценарија, најстарија манифестација ове врсте у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЗНАМ ШТА ЈЕ ПРОБЛЕМ Цеца има поруку за Пиксија пред меч одлуке: Водила сам фудбалски клуб