ПОЧАСТ СЕНИМА НЕСТАЛИХ СУНАРОДНИКА: Представљена књига "ПУТ У НИГДЕ - Откривање Срба од Кападокије до Карпата" Бориса Субашића

Драган Богутовић

22. 05. 2024. у 18:31

Радоњић: Ово је и књига о великом забораву, као једној од водећих духовних сила. У дијалектичком додиру епоха између којих су, као под високим стражарским котама анадолских Срба чувара западног света, амбиси дубоки читав миленијум, крије се суштинско ткиво ове књиге

ПОЧАСТ СЕНИМА НЕСТАЛИХ СУНАРОДНИКА: Представљена књига ПУТ У НИГДЕ - Откривање Срба од Кападокије до Карпата Бориса Субашића

фото: В. Данилов

УСВОЈИВШИ као животни и професионални принцип слоган "Иди и види", Борис Субашић, новинар "Новости" и публициста, исписао је трећу, веома читљиву и откривалачку књигу "Пут у Нигде" чији поднаслов наговештава суштину: откривање Срба од Кападокије до Карпата. У издању "Службеног гласника", књига је представљена јуче у клубу-књижари-галерији ове издавачке куће.

Аутор је започео свој пут у Нигде - а то је име једног града у Анадолији, где су ромејски цареви (они чију земљу смо, доста касније, помало погрдно назвали Византијом) населили Словене са Балкана, укључујући Србе, да штите њихов свет од пошасти која му је претила са истока - наставља путовљање у Кападокији, задивљен њеним подземним градовима, затим се пење уз Малоазијски Олимп, да би стигао у Бурсу, у којој открива османски косовски мит, па у Никеју, где је утемељена хришћанска црква а касније, у присуству Светог Саве, рођен и њен српски небески ресор, рекао је Мирко Радоњић, и додао:

- Ово је и књига о великом забораву, као једној од водећих духовних сила. У дијалектичком додиру епоха између којих су, као под високим стражарским котама анадолских Срба чувара западног света, амбиси дубоки читав миленијум, крије се суштинско ткиво ове књиге. Она нам обасјава свет, наш а туђ, одузет, штуро и шкрто сажет у црнилу, којем смо, у бољем случају, успевали да опипамо само грубе црте лица.

фото: Б.Субашић

Црква Светих Јоакима и Ане уклесана у кападокијским стенама

Уз напомену да су га отпочетка путовања у Малу Азију па до објављивања књиге увек питали исто, одакле му идеја да пише о Анадолији, Субашић је дао одговор:

- Не би било ни ове књиге, нити би данас постојали као народ да Свети Сава није изборио самосталну Српску цркву и тиме међународно признање српског језика у анатолијској Никеји, данашњем Изнику. То се десило под малоазијским Олимпом, где је у манастиру Полихроно свети Методије са својим ученицима, малоазијским Словенима, створио глагољицу и ћирилицу. Ко су били ти Словени? Према византијским и арапским изворима у највећем броју Срби, које је као граничаре према Омејадском калифату у Малу Азију од 7. века колонизовало Ромејско царство. Центар колоније био је Гордсербон, "град Срба из Гордије", а током ратова они су се раселили све до планинског венца Таурус, који дели Блиски исток од Евроазије. Два века су живели и умирали у суровим планинама области Нигде, у тврђавама на Лулону и на Киликијској капији, а савременици су забележили да су до последњег чували језик и идентитет. Осетио сам позив да после 1.000 година одам почаст сенима давно несталих сународника и вратим их у колективну свест народа коме су припадали.

фото: Б.Субашић

Кападокијска фреска Светог Ђорђа у Горемеу

ВИШЕ ОД ПУТОПИСА

УРЕДНИК Борисав Челиковић је нагласио да је ово веома слојевита и специфична књига. Жанровски је путопис, али и много више од тога.

- Она може да буде антрополошка студија и етнологија са низом живописних опсервација. Путник какав је аутор овог дела је права реткост, јер он одлази на места где људска нога одавно није крочила - рекао је Челиковић.

фото: В. Данилов

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма