"БЕСЕДА О ЋИРИЛИЦИ": Академик Миро Вуксановић био гост СКЦ "Свети Сава" у Суботици

Ј. Л.

09. 06. 2023. у 18:33

КАКО да своје писмо сачувамо од себе самих, као и о дугој традицији ћирилице и њеним трајним вредностима, темељним српским књигама, записима, првим штампаријама, храмовима живописаним ћирилицом, у Српском културном центру „Свети Сава“ у својој „Беседи о ћирилици“ говорио је академик Миро Вуксановић.

БЕСЕДА О ЋИРИЛИЦИ: Академик Миро Вуксановић био гост СКЦ Свети Сава у Суботици

фото: Ј.Л.

- Када бисмо добро погледали ко угрожава ћирилицу, видели би да смо то ми сами, јер је не користимо довољно. Нема никога ко би нам забранио да то радимо, међутим, због других разлога радимо да своју штету – поручио је академик Вуксановић.  - Ћирилица је основни знак Срба, основни знак наше духовности и културе, наше писмености, све што имамо од Миросављевог јеванђеља па до данас, све је настало на ћирилици и нико паметан не би доводио у питање да ли на томе темељу треба да стојимо и да даље развијамо.

Према његовим речима, када погледамо око себе, ћирилица је данас у запећку, без обзира што је оно у званично, службено писмо наше земље. Млађи нараштаји, окружени англицизмима, врло је ретко користе.

- У основи свега је знање. Људи који знају ко су, одакле су,  где су поникли и шта им је основно одредиште по месту, мислима, уметности и науци, онда се они никада неће одрећи ћирилице. Нити има иједног ученог народа на свету који  би то урадио – сматра Вуксановић.  – Код младих данас није у питању само писмо, већ опште околности у којима се налазимо. Довољно би било уклонити латиничне натписе са улице, са зграда и установа, уџбеника, превода филмова... Када би деца била у прилици да редовно читају на ћирилици, где год се крећу и шта год да раде, онда би они то писмо примили као своје. Живимо у балканском запећку, иако је наша култура велика, по једном примитивном обичају  где је туђе увек боље него наше, где биити паметан, савремен значи понашати се као неко други. Притом жртвујемо сами себе , а то је највеће што човек може изгубити.

               

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

САД ТО НЕ ЈЕДЕ: Дијана открила који је омиљени Нолетов слаткиш из детињства (РЕЦЕПТ)