СТИЖУ И ПОБЕДНИЦИ БИЈЕНАЛА У ВЕНЕЦИЈИ: Објављен главни програм 57. Битефа, који ће трајати од 3. до 10. октобра

М. Краљ

09. 06. 2023. у 17:00

ЗА мене Битеф подразумева континуитет. Постоји нешто што су у овај фестивал уграђивали многи људи пре нас, истакао је, представљајући у Скупштини града Београда, програм предстојеће међународне позоришне манифестације, редитељ Никита Миливојевић, који је у фебруару преузео кормило на месту уметничког директора од театролога и позоришног критичара Ивана Меденице.

СТИЖУ И ПОБЕДНИЦИ БИЈЕНАЛА У ВЕНЕЦИЈИ: Објављен главни програм 57. Битефа, који ће трајати од 3. до 10. октобра

Фото Андерј Василенко

Под слоганом "Снаго, не пристај да будеш нечија", 57. Београдски интернационални позоришни фестивал, ипак неће бити одржан у свом традиционалном термину, крајем септембра, већ од 3. до 10. октобра. Али, континуитет је успостављен са једном од идеја претходног уметничког директора:

- У питању је дан пролога, који повезује предстојећи Битеф са оним претходним - рекао је Миливојевић. - Тако ће 3. октобра публика бити у прилици да као пролог фестивала погледа "Божанствену комедију" у режији Франка Кастрофа и продукцији БДП, коју је селектовао Иван Меденица.

О концепту фестивала, селекцији од три домаће и шест иностраних представа (из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије) и визуелном идентитету, уз новог уметничког директора, говорили су Наташа Михаиловић Вацић, градска секретарка за културу, Радован Јокић, помоћник министра културе за савремено стваралаштво, Милош Латиновић, директор Битеф театра, коселекоторке Тијана Грумић и Ксенија Ђуровић и Вељко Голубовић, извршни креативни директор "Њу момента".

Фото Ненад Шугић

Селекторски тим:Ксенија Ђуровић, Никита Миливојевић и Тијана Грумић

Први пут представе за фестивал бирао је коселекторски тим, што је Миливојевић објаснио:

- Размишљали смо шта је данас озбиљно савремено позориште, које може бити драмско, постдрамско, или плесни театар, инсталације, читав хибрид форми, па смо уклапали овогодишњу селекцију тако што је Ксенија Ђуровић више заинтересована за ту плесну сцену, а Тијана Грумић за драмски театар.

Фото промо

Визуелни идентитет 57. Београдског интернационалног театарског фестивала

Битеф ће свечано у Југословенском драмском позоришту 4. октобра отворити немачка представа "Деца сунца" према делу Максима Горког, у режији Матеје Колажника и извођењу театра "Шаушпилхаус" из Бохума. Уследиће, у Народном позоришту, гостовање Националног театра Грчке из Атине, са представом "Збогом, Линдита", према концепту и режији Мариа Банушија. Атеље 212 учествује на Битефу са представом "Као и све слободне девојке", према тексту Тање Шљивар и у режији Селме Спахић (6. октобар), а домаћу сцену представљаће и играчки комад "Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом" аутора Игора Коруге (8. октобар, Битеф театар).

Снага Радмилиних стихова

СЛОГАН овогодишњег фестивала "Снаго, не пристај да будеш нечија", заправо је стих преузет из збирке Радмиле Петровић, "Моја мама зна шта се дешава у градовима". Он је послужио као почетна тачка и у тражењу визуелног идентитета, а од приспелих 50 радова из целог региона на конкурс "Њу Момент", како је рекао креативни директор Вељко Голубовић, као победничко изабрано је решење Ивана Савића.

Мађарска представа "Распевана младост" Јудите Берец, Бенце Ђерђ Палинкаш и Мате Сигети, биће на програму 6. и 7. октобра, док ће 7. и 8. октобра, у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић"биће изведен литванска опера-перформанс "Сунце и море", са којим су Ругиле Баржзукаите, Ваива Храните и Лина Лапелите, освојиле "Златног лава" на Бијеналу у Венецији 2019. године.Модерна верзија приче о Јованки Орлеанки - "Жан", хрватске ауторке Иване Сајко у режији некадашње уметничке директорке Битефа Ање Суше, и извођењу стокхолмског позоришта "Рикстеатрен" и "Драматен", биће претпоследња представа, 9. октобра, док вече касније фестивал свечано затвара Wakatt кореографа Сержа Емеа Кулибалија, копродукција Буркине Фасо и Белгије.

Поред главног програма биће одржана и "Битеф полифонија", као и све популарнија Циркус сфера у Луци Београд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА Немци зауставили аутобус из Босне и остали у шоку - одмах искључен из саобраћаја, путници се сналазили