ПСИХОБИОГРАФИЈА ЖИВОЈИНА МИШИЋА: Представљање књиге др Александра Мисојчића

М. Н. М.

07. 06. 2023. у 15:19

ПРЕДСТАВЉАЊЕ књиге Александра Мисојчића "Човек по мери шињела", психобиографије Живојина Мишића, биће уприлечено 15. јуна од 19.30 у Палати уметности Мадлена.

ПСИХОБИОГРАФИЈА ЖИВОЈИНА МИШИЋА: Представљање књиге др Александра Мисојчића

Палата архива

Александар Мисојчић, психијатар, системски је породични психотерапеут који се у оквиру психотерапијског рада уско бави динамиком породичних односа. Аутор је књиге "Град - психобиографија цара Душана".

Књига под називом "Човек по мери шињела" бави се проучавањем психобиографије и користи различите приступе и методологије, укључујући психоанализу, антрополошки дискурс и наративну психологију. Др Мисојчић се фокусира на живот и личност Живојина Мишића, а посебно истиче значај војске као централне теме која је обликовала Мишићеву личност, јер је војска за Мишића била замена за породицу а војни идентитет имао велики утицај на његове карактерне црте и вредности.

Наглашава се важност културолошког и антрополошког приступа за разумевање Мишићевог психолошког простора. Аутор се ослања на антрополошку психијатрију, која препознаје да културални елементи имају различито значење за различите културе. Осим тога, користи концепт наративне психологије како би артикулисао животно искуство Живојина Мишића и дао му смисао. Наративна психологија се фокусира на приповедачку природу људског понашања и помаже у стварању кохерентног наратива о животу појединца.

Свако поглавље књиге је подељено на лирски и психолошко-психијатријски део. Аутор користи различите теоријске основе, али се оне преливају једна у другу како би створиле целовит наратив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)