ПРЕМИНУЛА СЛИКАРКА ФРАНСОАЗ ЖИЛО: Била Пикасова љубавница - када га је остављала, рекао јој је страшну реченицу

Танјуг

07. 06. 2023. у 07:33

СЛИКАРКА и љубавница Пабла Пикаса Франсоаз Жило умрла је у 101. години у болници на Менхетну.

ПРЕМИНУЛА СЛИКАРКА ФРАНСОАЗ ЖИЛО: Била Пикасова љубавница - када га је остављала, рекао јој је страшну реченицу

Фото: Профимедиа

Вест је за Њујорк тајмс потврдила њена кћерка Аурелија Енгел која је рекла да је Жило имала проблема са срцем и плућима.

Жило је 40 година старијег Пикаса упознала када је имала 21 годину и била је једина, од његових бројних љубавница, која је одлучила да га остави 1953. године, након 10 година везе и двоје деце.

- Мислите ли да ће људи бити заинтересовани за вас? Чак и ако мислите да вас људи воле, то ће бити само нека врста радозналости коју ће имати према особи чији је живот тако интимно дотакао мој - рекао јој је славни сликар кад га је остављала, присетила се једном приликом Жило.

Међутим, након раскида, уметница је обновила своју каријеру и постала је славна, упркос томе што је Пикасо вршио притисак на галерије да не приказују њена дела.

Жило је наставила да излаже своја дела која се сада налазе у више од 10 музеја, укључујући Метрополитен музеј и Музеј модерне уметности у Њујорку и Центар Жорж Помпиду у Паризу.

Портрет њене ћерке, "Палома на гитари", који је Жило насликала, продат је за 1,3 милиона долара на онлајн аукцији 2021. године.

БОНУС ВИДЕО: "КЊИГА СМРТИ" ОД 16 МЕТАРА - У Каиру изложен антички папирус пронађен у саркофагу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

НИКОЛИЋ О НАДИМКУ ЖИКА СЕЉАК: Хтели су да ме понизе - викну из бесног аута: Где си сељак! Подметање, то ме је мотивисало