Породичне саге старих Београђана

Б. Ђ.

06. 06. 2023. у 17:18

КЊИГА "Гламур и прашина", коју су приредили уредници Фејсбук групе "Био једном један Београд", представљена је у недељу, у Музеју Вука и Доситеја.

Породичне саге старих Београђана

Б. Ђорђевић

Група се већ једанаест година бави нашом престоницом и њеним житељима из времена пре Другог светског рата. Откако су њени уредници пре само годину дана решили да искоракну из виртуелног света Фејсбука, ово им је већ друга објављена књига. Истовремено, на Калемегдану, испод Великих степеница, у току је и њихова изложба фотографија под називом "Стазама предака", друга изложба у организацији ових вредних ентузијаста, љубитеља старог Београда.

У предговору књиге "Гламур и прашина", Предраг Марковић, писац и некадашњи министар културе, најбоље је одговорио на питање шта се може наћи на страницама ове публикације, наводећи да се ту смењују породичне саге старих Београђана, неиспричане љубавне приче, династичке тајне, па чак и шпијунске авантуре и међународне афере, а све везано за наше претке, било оне славне или посве обичне. Текстови су пропраћени до сада невиђеним фотографијама које су се деценијама криле у приватним колекцијама и породичним албумима старих Београђана.

Б. Ђорђевић

Провод на Сави, код купалишта Димитријевић, средином двадесетих. Из колекције Бранке Наканиши и Драгољуба Гајића

Уреднички тим групе "Био једном један Београд", који сачињавају Јелена Јанић-Љубисављевић, Софија Мришук, Бранка Ђорђевић Наканиши, Драгољуб Гајић, Зоран Живковић и Жељко Вук, често излази на "терен". Наиме, они обилазе чланове групе који чувају успомене на своје претке, прегледају њихове фотографије и стара документа, записују приче и породична предања, а потом настављају истраживање по разним архивама, књигама и старим новинама, којом приликом често долазе до информација и додатних сторија за које нису знали ни потомци породица о којима је реч. Неретко потомци верују да су им преци живели незанимљивим животом да би, уз помоћ групе "Био једном један Београд" сазнали да су ти животи били све, само не обични и незанимљиви.

На промоцији књиге "Гламур и прашина" говорили су историчарка уметности, директорка Артис центра мср. Тамара Огњевић, археолог, музејски саветник Народног музеја Србије др Биљана Ђорђевић, археолог и историчар уметности, виши кустос Народног музеја Србије др Миодраг Томић. Једну причу из књиге прочитао је глумац Милан Цаци Михајловић, а о пригодној музици су се постарале етномузиколог Александра Прадал и професорка клавира у музичкој школи "Лисински" Марина Дамјановић које су представиле савремену обраду "Крадем ти се у вечери" Мијата Мијатовића, чувеног предратног певача старе народне и популарне музике. Публика која се окупила у великом броју, послужена је домаћим колачима по старинским рецептима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА Немци зауставили аутобус из Босне и остали у шоку - одмах искључен из саобраћаја, путници се сналазили