САВИНЕ СЛИКЕ ЗА ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Шумановић за 50 година Културног центра Србије у Паризу

Горан Чворовић - Од сталног дописника Новости ПАРИЗ

26. 05. 2023. у 07:00

Културни центар Србије у Паризу већ пола века има значајну улогу у јачању културних веза између Србије и Француске и париској и француској публици успешно приближава сву разноликост и разноврсност српске културе, градећи мостове и повезујући наше народе, институције и појединце.

САВИНЕ СЛИКЕ ЗА ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Шумановић за 50 година Културног центра Србије у Паризу

Фото: Горан Чворовић

То је синоћ поручила министарка културе Маја Гојковић, отварајући изложбу "Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата", која је организована у сарадњи са Галеријом Матице Српске и Спомен-збирком Павла Бељанског из Новог Сада и којом је уједно започело обележавање јубилеја 50 година ове наше културне институције у Паризу.

- Велики број уметника из Србије школовао се у овом граду и у њему стекао светску славу. Међу њима, својим даром и аутентичном сликарском вештином, Сава Шумановић заузима почасно место, а његово дело верно симболизује повезаност култура наших двају земаља, Србије и Француске – истакла је министарка.

Гојковићева је нагласила да и ова изложба сведочи о томе да је наша уметност интегрални део светске и европске сцене, и да је српска култура одувек била у динамичном односу са другим културама. Истакла је и да је Културни центар у Паризу једна од највиталнијих тачака културне дипломатије Србије, а истовремено и полазна тачка многобројним младим уметницима ка светски познатим каријерама.

- Културни центар Србије у Паризу чини да боље упознамо и више разумемо једни друге и да заједно негујемо традиционално пријатељство наша два народа – закључила је миистарка културе Србије.

На значај ове институције указао је и заменик директора за европски Балкан при француском министарству за спољне и европске послове Никола Фај.

- Уметност и култура су важни мостови између наше две земље. Србија је део европског културног простора – казао је између осталог Фај, а онда и на српском језику додао: - Живело српско-француско пријатељство.

Присутнима су се обратили и директорка Културног центра Натали Бељански Поповић, као и државни секретар Горан Алексић.

Синоћни догађај у Културном центру био је резервисан за високе званице из света политике и културе, док ће вечерас врата бити отворена за ширу публику. Међу званицама је био и амбасадор Кине у Паризу Лу Шаје, с којим је министарка Гојковић срдачно разговарала. Прославу су увеличали и дипломатски представници Бангладеша, Албаније, Италије, Либерије, Кеније, Маурицијуса, Перуа, Словеније, Мађарске... У програму су учествовали и пијанисткиња Ања Радиновић и перкусиониста Мамаду Траоре.

Културни центар Србије, преко пута Националног центра за уметност и културу "Жорж Помпиду", познатог Бобура, налази се на идеалној позицији за промовисање наших уметника, у срцу француске престонице. Огроман број Француза, туриста из целог света и наших људи који живе у Француској сваке године посете српску "културну амбасаду" у Граду светлости.

Фото: Горан Чворовић

Министарка културе Маја Гојковић и кинески амбасадор Лу Шаје

Фото: Горан Чворовић

Посетиоци

Фото: Горан Чворовић

На отварању

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

МИХИНА МАЈКА У ЦРНИНИ: Слике из породичног дома славног фудбалера у Новом Саду сламају срце (ФОТО)