ВИРТУЕЛНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ СРПСКЕ И ФРАНЦУСКЕ МУРАЛЕ: Изложба уличне уметности у Културном центру Србије, у Паризу

V.C.S.

30. 03. 2023. у 13:22

У Културном центру Србије у Паризу сутра се отвара виртуелна изложба "Трагови: Улична уметност Србије и Француске 1995 - 2022". Више од 70 радова насталих у ове две земље налази се у виртуелном простору, на платформи VR-All-Art.

ВИРТУЕЛНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ СРПСКЕ И ФРАНЦУСКЕ МУРАЛЕ: Изложба уличне уметности у Културном центру Србије, у Паризу

Street art Belgrade, Instagram

Циљ је, како кажу организатори, приказати утицај француског стваралаштва у области графита и уличне уметности на домаћу уметничку сцену, као и стварање српских уметника у Француској, кроз нове технологије које омогућавају виртуелни простори.

Изложба ће трајати до 15. априла, а пројекат је реализован уз подршку Министарства културе Србије.

Street art Belgrade, Instagram

 

Један од првих градова који је прихватио графити културу у Европи био је Париз. Миша Јенс, први званични београдски графитер, средином 90-их донео је нови стил са париских улица у Београд. Познати француски уметници гостовали су у Србији и на зидовима оставила свој печат, нарочито у оквиру уметничких фестивала, попут Белефа и других, а и српски уметници стварали су у Француској.

Street art Belgrade, Instagram

 

Поред ове, публици ће бити представљена и виртуелна изложба "Loving Street Art Belgrade" из 2020, преведена на француски језик. У оквиру ње презентовано је више од 40 радова које су домаћи и страни аутори стварали на београдским улицама.

Публика ће овим изложбама моћи да приступи помоћу ВР опреме, а уз Културном центру Србије биће изложено и 30 најзапаженијих радова српских и француских уметника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

АМЕРИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Никола Јокић их је све запањио и не могу да дођу себи