САТИРА У ДВА ПОТЕЗА: Радови Милоша Вушковића, оснивача "Ошишаног јежа", у Галерији "Хаос"

М.А.К.

27. 03. 2023. у 18:52

ЦРТЕЖИ, карикатуре, пастели, акварели, из приватних колекција, који до сада нису излагани, подсетиће од сутра увече у Галерији "Хаос", на још једног заборављеног барда 20. века - Милоша Вушковића (1900-1975), црногорског и југословенског ликовног уметника, карикатуристу и оснивача "Ошишаног јежа".

САТИРА У ДВА ПОТЕЗА: Радови Милоша Вушковића, оснивача Ошишаног јежа, у Галерији Хаос

Фото промо

Као карикатуриста, између два светска рата, а и потом, био је и сарадник "Јежа", "Гласа", "20. октобра", "Побједе", а као сликар је прошао различите фазе, од импресионизма до апстракције. Био је врхунски педагог и ерудита.

- Милош Вушковић је био један од најцењенијих карикатуриста на просторима бивше Југославије - пише у тексту каталога историчарка уметности Љиљана Зековић. - Он је поседовао изузетан таленат и способност да минималним средствима, чистим обликом и сигурним цртежом изрази оно што је карактеристично и примарно у његовом духовитом коментару... Најплоднији период његовог рада на карикатури везан је за Београд и хумористичко-сатирични лист "Ошишани јеж". После Првог светског рата уписао је београдску Уметничку школу. Сликарство је студирао у Бечу, после чега се вратио у Панчево, где је до 1933. радио у гимназији као професор цртања, а педагошки рад потом наставио у Првој мушкој гимназији у Београду, где се посебно бавио карикатуром и сатиром.

После Другог светског рата, са Лубардом и Милуновићем, вратио се на Цетиње, где су радили као професори у Уметничкој школи, која се 1948. преселила у Херцег Нови, где је постао и остао њен директор до пензионисања 1965. Умро је деценију касније у родном Цетињу.

ЛЕГАТ СА 300 ДЕЛА

ТОКОМ каријере, од 1921. до 1969. имао је 15 самосталних изложби и учествовао на више десетина групних у земљи и иностранству. Био је члан ЦАНУ и добитник многих значајних награда. У фундусу Народног музеја Црне Горе налази се његов легат од 300 радова међу којима су слике, карикатуре и скулптуре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Турци упали  на тренинг Србије пред први меч орлова на ЕУРО 2024 (ВИДЕО)