САТИРА У ДВА ПОТЕЗА: Радови Милоша Вушковића, оснивача "Ошишаног јежа", у Галерији "Хаос"

М.А.К.

27. 03. 2023. у 18:52

ЦРТЕЖИ, карикатуре, пастели, акварели, из приватних колекција, који до сада нису излагани, подсетиће од сутра увече у Галерији "Хаос", на још једног заборављеног барда 20. века - Милоша Вушковића (1900-1975), црногорског и југословенског ликовног уметника, карикатуристу и оснивача "Ошишаног јежа".

САТИРА У ДВА ПОТЕЗА: Радови Милоша Вушковића, оснивача Ошишаног јежа, у Галерији Хаос

Фото промо

Као карикатуриста, између два светска рата, а и потом, био је и сарадник "Јежа", "Гласа", "20. октобра", "Побједе", а као сликар је прошао различите фазе, од импресионизма до апстракције. Био је врхунски педагог и ерудита.

- Милош Вушковић је био један од најцењенијих карикатуриста на просторима бивше Југославије - пише у тексту каталога историчарка уметности Љиљана Зековић. - Он је поседовао изузетан таленат и способност да минималним средствима, чистим обликом и сигурним цртежом изрази оно што је карактеристично и примарно у његовом духовитом коментару... Најплоднији период његовог рада на карикатури везан је за Београд и хумористичко-сатирични лист "Ошишани јеж". После Првог светског рата уписао је београдску Уметничку школу. Сликарство је студирао у Бечу, после чега се вратио у Панчево, где је до 1933. радио у гимназији као професор цртања, а педагошки рад потом наставио у Првој мушкој гимназији у Београду, где се посебно бавио карикатуром и сатиром.

После Другог светског рата, са Лубардом и Милуновићем, вратио се на Цетиње, где су радили као професори у Уметничкој школи, која се 1948. преселила у Херцег Нови, где је постао и остао њен директор до пензионисања 1965. Умро је деценију касније у родном Цетињу.

ЛЕГАТ СА 300 ДЕЛА

ТОКОМ каријере, од 1921. до 1969. имао је 15 самосталних изложби и учествовао на више десетина групних у земљи и иностранству. Био је члан ЦАНУ и добитник многих значајних награда. У фундусу Народног музеја Црне Горе налази се његов легат од 300 радова међу којима су слике, карикатуре и скулптуре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Како постати и остати бр. 1 у ономе што радите?