ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ О "СЛУЧАЈУ" БОШКО БУХА: Политичка злоупотреба позоришта и глумаца

Новости онлине

25. 03. 2023. у 12:34

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић је у ауторском тексту за "Политику", под насловом "Политичка злоупотреба позоришта и глумаца", писала о коришћењу "случаја" наводног измештања позоришта "Бошко Буха" у дневнополитичке сврхе.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ О СЛУЧАЈУ БОШКО БУХА: Политичка злоупотреба позоришта и глумаца

Брнабићева изнела прецизне податке, Фото Танјуг

Ауторски текст премијерке Ане Брнабић преносимо у целости:

Свакодневно нападају нас, који смо једини показали спремност да сачувамо дечје позориште „Бошко Буха”

Никада није планирано било какво измештање и премештање позоришта „Бошко Буха” и све информације које су у јавности пласиране немају утемељење у стварности – или, да будем сасвим прецизна, никада ни градска, ни републичка власт, од када окосницу власти чини СНС, није планирала да затвара, измешта или гаси дечје позориште „Бошко Буха”.

Да ли су неки пре нас то планирали, у време између 2000. године и 2009. године, када је проблем настао, не знам, и никада нисмо ни спекулисали нити користили то у политичке сврхе. Једноставно смо, као што то увек радимо, решавали проблем.

Напади који се свакодневно дешавају упућени су нама који смо једини показали спремност да сачувамо дечје позориште „Бошко Буха”.

Само једна од чињеница која говори о томе је буџет Града Београда за 2023. годину, који је усвојен у децембру прошле године, а којим је издвојено 5,5 милиона евра за доградњу и реновирање ове установе културе. За извођење тих радова, управо на локацији на којој се позориште данас налази, већ је добијена грађевинска дозвола. Да је било ко од дежурних „душебрижника”, који су данима парадирали тајкунским медијима, желео праву информацију – могао је лако да је провери. Исто тако, да су тајкунски медији – од Н1, преко Нове, до њихових недељника – желели тачну и исправну информацију, могли су само да погледају буџет Града, а и све оно што смо за позориште „Бошко Буха” до данас урадили.

Но, циљ је био да политички злоупотребе и дечје позориште и глумце, и сва остала позоришта, по могућству што више радника у култури. Зарад политичких поена и, поново, личних напада на председника Александра Вучића јер је, како смо имали прилике да чујемо, лажно затварање позоришта и истеривање из простора на Тргу републике „логична последица природе ове власти и једног човека”.

Правни проблем, који ми већ годинама решавамо, направили су они који су били на власти у периоду од 2000. до 2009. године, када је, прво, 5. маја 2000. године, Републичка дирекција за имовину продала део предметног простора угоститељском предузећу „Стари град”, а онда, 27. априла 2004. године, угоститељско предузеће „Стари град” продало „Рубину” простор површине од 229,77 м2, а да није јасно прецизирано и дефинисано о којем простору се ради. Тај уговор омогућио је приватној компанији да се упише као власник дела улаза (фоајеа) у позориште „Бошко Буха”.

Такође, приморани смо да на овај начин демантујемо неистине пласиране у медијима да је власник позоришне сале приватна компанија, што апсолутно није тачно, јер је сала позоришта „Бошко Буха” одувек била укњижена на Град Београд и она никада није била предмет продаје или реституције. То је лако проверљива чињеница која такође сведочи о карактеру напада којима смо изложени.

Градска власт, уз свесрдну помоћ Владе Србије, последњих година ради на решавању овог проблема како би се дечје позориште вратило на своју сцену, на којој су последње 73 године, и како би, коначно, имовинско питање било у потпуности решено. Као резултат тих напора, 24. децембра 2021. године, фирма „Бутик 1” је, као сувласник објекта, дала сагласност да Град Београд, као сувласник, предузима радње на прибављању неопходних дозвола и сагласности и изводи радове на реконструкцији и доградњи објекта позоришта „Бошко Буха” у Београду, Трг републике 3, а која је и оверена код нотара. Паралелно смо наставили да решавамо имовинско-правно питање, а Град Београд је у овој, 2023. години, и буџетирао средства за реконструкцију.

Коначно, простор у старој згради Поште, у „Београду на води”, позоришту „Бошко Буха” понуђен је као додатна сцена, а не као алтернативни простор зато што позориште избацујемо из простора на Тргу републике. Дакле, ми смо мислили да „Бошко Буха” треба да добије још једну сцену, а за гашење позоришта нас оптужују они медији, политички новинари и дежурни критизери који подржавају управо оне који су део простора који припада позоришту „Бошко Буха” продали. И то је прави показатељ степена лицемерја, лудости и бизарности са којим се ми данас суочавамо у Србији.

Свој однос према култури показали смо тако што годинама улажемо у установе које су биле затворене или запуштене. У периоду ове власти, само у Београду, отворен је, после 15 година, Народни музеј, после 10 година Музеј савремене уметности, омладинско позориште „Дадов” је проширено, потпуно реконструисано и купљена је целокупна нова опрема, помогли смо да почне да ради „Театар на брду” тако што је градска општина Чукарица дала простор на бесплатно коришћење овом позоришту. У Народном позоришту изграђена је котларница на биомасу, чиме је замењена стара на мазут, а тренутно се сређује фасада позоришта. Музеј историје Југославије смо проширили и тренутно сређујемо и фасаду ове значајне културне установе. У оквиру пројекта реконструкције ложионице градимо потпуно нову позоришну сцену коју Београд до сада није имао. После преко 80 година боравка у привременим смештајима, нову зграду у Београду ће добити Факултет музичке уметности, а радимо и на реконструкцији и проширењу Факултета ликовне уметности и Факултета примењених уметности.

Набројани су само неки од примера шта је све урађено за културу у Београду, иако има много, много сличних пројектима по осталим местима у Србији.

За крај, како не би био остављен ниједан милиметар простора за даљу манипулацију чињеницама, извртање стварности и дезавуисање грађана – позориште „Бошко Буха” се неће селити нигде, а ако буду желели, добиће и још једну додатну сцену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (13)

ТЕНИСКИ ШОК НА РОЛАН ГАРОСУ: Данил Медведев пакује кофере и иде кући!