ЧУВАР БАШТИНЕ- МИЛУТИН ДЕДИЋ: Омаж сликару, писцу, путописцу у Културном клубу „4СЕ марина“

М.А.К.

22. 03. 2023. у 11:26

ТРИ хиљаде цртежа, записа, скица и скоро исто толико слика изведених у различитим техникам, остало је иза Милутина Дедића (Шибеник 1935.- Београд 2021.) сликара, историчара уметности, публицисте, писца, путописца, догогодишњег сарадника „Вечерњих новости“, у чију ћаст ће, у недељу 26. марта, у 12 часова, у Културном клубу „4СЕ марина“ бити отворена изложба „Сликар културне баштине” .

ЧУВАР БАШТИНЕ- МИЛУТИН ДЕДИЋ: Омаж сликару, писцу, путописцу у Културном клубу „4СЕ марина“

фото промо

Наиме, на готово ходочасничким путовањима, уздуж и попреко Србије,  Дедић је бележио цртежом и речју архитектуру, антрополошке и етнографске артефакте митове, предања, легенде, портрете људи који су у свом крају чувари традиције. Текстове из културне политике и ликовног живота  објављивао је у дневним новинама и периодици, ио је културно уметнички сарадник и на филмским, радијским и телевизијским пројектима,  главни и одговорни уредник часописа “Културни живот”.

По његовим мотивима објављена је серија поштанских маркица манастира Хиландар, као и две маркице Грачанице и Дечана.  Његове књиге - “Осмех винског духа”,”Светлост у тами векова” и “Пркос ветру и времену” штампала је издавачка кућа 4СЕ. Овај својерсни омаж, који ће публика моћи да погледа до 26. априла  реализован је уз подршку “Адлигата” и Милутинових синова Луке и Филипа Дедића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ГАГА УМАЛО ДОБИО БАТИНЕ ОД ПАЈЕ: Дошао на снимање пијан, једга говори текст... Вуисић био прек, Бата Стојковић се НИЈЕ извукао