„ОЊЕГИН“ НА СЦЕНИ 28. МАРТА: Премијера славне опере Чајковског у Српском народном позоришту у Новом Саду

Ј. СИМИЋ

20. 03. 2023. у 21:29

ЛИРСКА опера у три чина „Евгеније Оњегин“ за коју су либрето написали Пјотр Иљич Чајковски и Константин Шиловски, према истоименом роману у стиховима Александра Пушкина, премијерно ће бити изведена у Српском народном позоршту у Новом Саду уторак, 28. марта на дан овог најстаријег професионалног театра у Срба.(Сцена „Јован Ђорђевић" у 19.00 сати).

„ОЊЕГИН“ НА СЦЕНИ 28. МАРТА: Премијера славне опере Чајковског у Српском народном позоришту у Новом Саду

СНП

Реч је о опери сврстаној међу најлепша остварења романтичарског оперског стваралаштва, у којој је Чајковски напокон постигао остварење својих тежњи у изградњи музичко-сценских дела. Пратећи лирски развој ликова, опера израста у истинску интимну психолошку драму, где је драма протагониста у првом плану – први чин је драма Татјане, други је драма Ленског а трећи је драма Оњегина.


Главни лик је девојка Татјана, која се у својим маштаријама, у добокој руској провинцији 19. века, препушта љубавном идеализовању Оњегина, којег случајно упознаје. Оњегин, млади обесни кицош, недостојан је њене искрене љубави коју бахато одбија, због чега ће касније веома зажалити. Лик којем је поклоњена нарочиат  симпатија, свакако је и млади песник Ленски, Оњегинов пријатељ, који на крају страда у двобоју од његове руке.

У постави овог дела на сцену СНП-а велика је пажња посвећена и описивању амбијента и дочаравању живота на селу, односно тадашњем Петрограду. Премијерним извођењем дириговаће Валтер Атанази, гост из Италије. Редитељ и кореограф је Лино Привитера (Италија), сценограф Кристина Русо (Италија), дизајнер светла Флоријан Чанга (Албанија).


Учествују оперски прваци и солисти: Данијела Јовановић / Верица Пејић (Татјана), Васа Стајкић / Марко Калајановић (Оњегин), Вишња Радосав / Мартина Кољеншић (Олга), Стеван Каранац / Бранислав Цвијић (Ленски), Валентина Миленковић / Виолета Срећковић (Ларина), Марина Павловић Бараћ / Валентина Миленковић (Филипијевна), Горан Крнета / Страхиња Ђокић (Гремин), Игор Ксионжик / Ермин Ашћерић (Трике), Бранислав Станков / Дарко Перић (Ротни), Никола Баста / Лука Јозић (Зарјецки).У овом остварењу учествујуи Хор, Оркестар и Балет СНП-а.

Прво извођење опере „Оњегин“  било је приређено  у Москви, 29. марта 1879, а у Југославији  30. октобра 1897. у ХНК у Загребу. Премијера у Српском народном позоришту у Новом Саду  уприличена је 12. марта 1955, а потом и 16. јануара 1969.године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

УБИЈТЕ МЕ ЉУДИ, РЕШИТЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ Вучић опозицији: Нећете да ме уплашите лажима