ПЕТ ДЕЦЕНИЈА ПОД БУДНИМ ОКОМ ПОЛИЦИЈЕ: Драгослав Михаиловић плаћао неразумну цену због својих уверења

Драгана МАТОВИЋ

20. 03. 2023. у 14:14

ВАЉАЛО је да неко честит и чист, са рукоположеном главом и даром прође кроз тежак живот, да упозна оштрину бола, гонички бич судбине, мрзлу усамљеност, да све то изблиза погледа незамућеног ока и ненагњечене душе, да дође праведан и прав из правог живота, да би могао да нам опише своје тако различите, и тако исте људе који ту поред нас дишу и битишу и да нам, замишљен и мудар, помогне да их разумемо.

ПЕТ ДЕЦЕНИЈА ПОД БУДНИМ ОКОМ ПОЛИЦИЈЕ: Драгослав Михаиловић плаћао неразумну цену због својих уверења

Фото: Алекса Станковић

Написао је ово славни критичар Борислав Михајловић Михиз о писцу и академику Драгославу Михаиловићу (1930-2023), коме је живот наметнуо ужасну неизвесност, али и донео срећу, успех и славу.

Венац изузетно вредног књижевног стварања, за Михаиловића је истовремено био пут кроз трње ригидног система. Као што су неодвојиви цвет и трн руже, тако су, рекло би се, неодвојиви били мајсторство приповедања и цена коју је плаћао неразумнима. Његова дела су често осуђивана а да нису ни прочитана. Њихова порука је увек била поштена, али и јасна, што га је доводило у неприлике. Као сасвим млад човек робијао је на Голом отоку. Многи кажу да је српски Александар Солжењицин, а његов "Голи оток" пореде са књигом "Архипелаг Гулаг". Читавих четврт века, из више разлога одбијао је да се прихвати ове теме, али је онда из крхотина туђих и својих успомена почео да ствара књижевни "Голи оток", који је преточио у пет књига. Написао је Михаиловић и "Фреде, лаку ноћ", "Кад су цветале тикве", "Петријин венац", "Чизмаши", "Ухвати звезду падалицу", "Лов на стенице", "Гори Морава", "Треће пролеће".

- Рођен сам у Ћуприји, био на Голом отоку, обавио школовање, радио свашта - причао је писац. - У другом разреду ћупријске основне школе неко ми је позајмио књигу "Доктор Дулитл и његове животиње". Прочитао сам је и мада ме писац није интересовао, много касније запамтићу да се звао Хју Лофтинг, закључио сам да писање приповедака и романа мора бити најчаробнији посао на свету. Онда ми није изгледало нескромно да тај посао изаберем за себе.

Оперативци досијеу државне безбедности у досијеу Михаиловића истовремено водили као присталицу Резолуције Информбироа, српског националисту и сарадника француске обавештајне службе

Фото Д. Миловановић

 
НА ГОЛИ ОТОК доспео је са 19 година.

- Моје свађе и расправе са Удбом почеле су у гимназији, када су два моја друга из разреда ухапшена. Били су старији од мене, један пет, други две године. Били су ухапшени без икаквог разлога, због неких вицева. Као сведок, али и члан средњошколског одбора Народне омладине, мислио сам да имам право да се против тог догађаја буним - причао је Михаиловић. - Објашњавао сам разредном старешини и другима шта се десило. Удба ме је преко једног свог човека опомињала да прекинем то да радим, али нисам прекидао. Претили су ми да ће ме позвати и да ћу морати да прихватим њихов поступак. Нису ме позвали.

У октобру 1949, поручник Удбе Александар Спасић, кога су у Ћуприји звали Аца Џован, и који је водио читаву ту аферу, ухватио је Михаиловићевог школског друга да му да изјаву о томе како се будући писац определио за Резолуцију Информбироа од њеног изласка. Тај сведок је изјавио још да је Михаиловић рекао да је Тито амерички шпијун и да је Партија ликвидирала Ској.

- Било је то клиначко брбљање - говорио је Михаиловић. - У тренутку изласка Резолуције имао сам 17 година и седам месеци. Отац ми је умро три месеца раније, мајку сам изгубио кад сам имао годину дана. Остао сам такорећи сам на улици и у то време није ми било ни до чега, а камоли до Информбироа. Нисам знао шта се дешава, тек сам уписао прву годину факултета. У јесен 1949. искључен сам из Партије, односно, како нисам био пуноправни члан, већ кандидат, избацили су ме као кандидата. Морао сам да се вратим са факултета у Ћуприју, где сам се запослио у некој откупној станици за кожу и техничке масноће. А, онда сам крајем лета 1950. ухапшен. Негде око једанаест сати увече дошла су двојица момака, од којих сам једног познавао и без речи су ме одвели. Имао сам 19 година и десет месеци. Када сам изашао имао сам 21 годину и шест месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ШТА РАДИ ОВАЈ ЧОВЕК... Новак Ђоковић не само да је стигао на Вимблдон, већ тамо - нема мира (ВИДЕО)