ЕНИГМА ЈЕ ГДЕ ЈЕ НЕСТАО НОВАЦ ЗА СНИМАЊЕ: Бранислав Кланшчек, председник УО РТС, о значају архивирању позоришних представа

Вукица СТРУГАР

07. 02. 2023. у 16:21

НА вест да би Радио-телевизија Србије, после више од пола века, могла да прекине са праксом снимања и архивирања позоришних представа (о чему су "Вечерње новости" писале у неколико наставака), реаговала је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, упућујући писмо на адресе директора куће Драгана Бујошевића и председника УО Бранислава Кланшчека.

ЕНИГМА ЈЕ ГДЕ ЈЕ НЕСТАО НОВАЦ ЗА СНИМАЊЕ: Бранислав Кланшчек, председник УО РТС, о значају архивирању позоришних представа

фото:Архива "Новости"

Увиђајући последице једног оваквог потеза, позива их да "још једном размотре наведену одлуку, имајући у виду да су захваљујући снимцима РТС-а многе позоришне представе доступне генерацијама које нису имале прилику да их погледају" и подсећа да је "позоришна грађа која се на овај начин чува од заборава,важан материјал и за научни и истраживачки рад у области историје позоришне уметности". Да подсетимо, из Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС претходно се чуло образложење да због смањеног буџета ове године неће снимити ни једну позоришну представу.

А онда, неочекивано, нови заплет: овогодишњим буџетом, ипак, била су предвиђена средства за снимање представа, али су, по свему судећи, накнадно "преусмерена"!

- Управни одбор не може да се бави уређивачком политиком куће, зато сам писмо министарке Маје Гојковић проследио Програмском савету и тражио њихово мишљење - објашњава Бранислав Кланшчек, председник УО. - Оно што могу да кажем, на редовној седници одржаној 29. децембра прошле године, Управни одбор је одвојио новац за ову намену. Ставка гласи "ТВ театар - снимање позоришних представа - 30.000 евра".

На питање како се онда десило да су средства "отишла" у друге намене, Кланшчек каже:

- И мени је то енигма, али то је већ питање за генералног директора, а онда и главног и одговорног уредника Културно- уметничког програма. Шта се десило, не знам. Зато сам и тражио мишљење Програмског савета. Јер, они су нека веза између јавности и менаџмента, задатак им је да препознају јавни интерес. Снимљене представе део су културног архива ове земље. То је питање и образовања, не само културе. Законом о јавним медијским сервисима, члан 7 и 8, прописано је да телевизија мора наступати у јавном интересу, а ово свакако јесте. То је врло јасно дефинисано у самом закону. Између осталог, тачка 18 члана 7 говори о представљању културног наслеђа и уметничког стваралаштва у земљи и иностранству.

Предвиђена финансијска средства, истиче Бранислав Кланшчек,довољна су за снимање десетак представа, што значи бар једна представа месечно:

- Ми смо план усвојили, а тек идуће године добићемо извештај где су и за шта потрошена средства. Зашто су то урадили и где су их пребацили, не знам. Игране домаће серије су, свакако, комерцијално исплативије, али јавни сервис мора да мисли и о јавном интересу. ХРТ није најгледанија телевизија у Хрватској. Није ни наш задатак да будемо најгледанији, ми се финансирамо од грађана, а не само од реклама и од онога шта је "гледано". Наш посао је да остварујемо јавни интерес. Уосталом, зато се и зовемо Јавни медијски сервис. Изненађен сам чињеницом да смо на самом почетку године, а да је планирани новац већ "преусмерен". Снимање представа можда је финансијски неисплативо, али ту се не поставља питање новца. Свуда у свету зато и постоје национални сервиси - да би радили "неисплативе" ствари. Уосталом, то је и разлог обавезне претплата грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Иванин отац познат је јавности, а пре глуме заједно са њим се бавила необичним занимањем