БИЛА ЈЕ ВЕЛИКА ЈУГОСЛОВЕНСКА УМЕТНИЦА: Три године пре смрти, родном Крушевцу поклонила је 14 дела (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

06. 02. 2023. у 15:57

ЈЕДНА од најпознатијих уметница у старој Југославији, Олга Вујадиновић Блажек (1936-2015) поклонила је Уметничкој галерији у родном Крушевцу 14 вредних дела.

БИЛА ЈЕ ВЕЛИКА ЈУГОСЛОВЕНСКА УМЕТНИЦА: Три године пре смрти, родном Крушевцу поклонила је 14 дела (ФОТО)

Foto:S.Babović

Три године пре смрти, поклонила је галеријског збирци девет слика и пет керамичких дела, а изузетно стваралаштво уметнице чуваће се и кроз каталоге, плакате, штампу, фотографије са драгоценим скицама као основама за израду керамике.

Слике припадају раном периоду стваралаштва Крушевљанке, између 1959. и 1964. године,док је керамика највећим делом била представљена на последњој самосталној изложби коју је приредила новембра 1969. у Музеју примењених уметности.

Олга Вујадиновић Блажек била је дипломац Академије примењених уметности, педагог, па и глумица у неколико авангардних филмова. Награђена је сребрном медаљом на Светској изложби керамике у Прагу, 1962, а за истакнутог уметника проглашена – 1987 године. Излагала је у Србији и у иностранству, а њена дела, била су неизоставна на представљањима југословенске керамике.

Почетком 70-их посвећује се породици и ретко излаже. Живела је у Холандији, Великој Британији, Италији, Истри. Преминула је у Ријеци, 2015.године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ШТА РАДИ ОВАЈ ЧОВЕК... Новак Ђоковић не само да је стигао на Вимблдон, већ тамо - нема мира (ВИДЕО)