ШТА КАД СЕ РОДИШ КАО ЏЕЈМС БОНД? Метју Бауер, гост фестивала ДОК #5, о филму "Неки други лик"

Ана Попадић

04. 02. 2023. у 13:18

МОЈЕ име је Бонд, Џејмс Бонд! Право на ову чувену филмску реплику, осим тајног агента 007, има на десетине људи широм света који се заиста зову Џејмс Бонд. Међу њима су један адвокат, пилот хеликоптера, војник, нафташ, позоришни редитељ, свештеник, затвореник... а њихове приче о томе да ли им име Џејмс Бонд доноси славу или проклетство окосница су документарца "Неки други лик", редитеља Метјуа Бауера, који ће у суботу, у 20 часова, у "МТС дворани", затворити фестивал ДОК #5.

ШТА КАД СЕ РОДИШ КАО ЏЕЈМС БОНД?  Метју Бауер, гост фестивала ДОК #5, о филму Неки други лик

Редитељ Метју Бауер / Фото Jamie Touche

- Велики сам фан тајног агента 007 још од дечачких дана, тако се и родила идеја о снимању филма о људима који се у стварном животу зову Џејмс Бонд, мада, после мука око снимања, можда је моја љубав мало мања - каже, за "Новости", аустралијски редитељ Метју Бауер који ће се сутра и уживо поклонити београдској публици.

Разговор путем "Зума" са Бауером смо водили за време његовог боравка у шведском градићу Нибро, где живи један од његових јунака, шведски Џејмс Бонд, који је познатијем филмском имењаку посветио чак и музеј!

- Морам признати да је он био Бонд каквог нисам хтео у филму, неко ко је законски променио име да би се још више приближио свом идолу, али када сам схватио да је мој филм превише негативан, јер су сви други говорили о манама тог имена, решио сам да га "зачиним" са њим - признаје Бауер.

Више од пола планете зна за име Џејмс Бонд и бар неколико цитата из филма. За оне који се заиста тако зову свако представљање новим људима је и ново мучење.

- Нема те шале, вица, коментара које нисам чуо до сада. Сваки пут кад кажем име морам да додам "да, стварно се тако зовем" и онда да слушам неизбежна питања "какав мартини пијем", "воле ли ме жене" - говори један од Бондова у филму.

Редитељ Бауер цитира и речи британског војника који се са сличним коментарима сретао и на другом крају света.

- Њему се тако нешто дешавало на фронту, у Ираку, међу људима који чак немају ни телевизор у кући, али знају ко је Бонд.

Већина Бауерових јунака име је добило као део породичног наслеђа, а не по јунаку Ијана Флеминга, ипак, једна од дирљивијих прича у филму је она о жени која је, бежећи од насилног супруга, свом сину променила име у Џејмс Бонд како би му отежала да их нађе и натерала га да претражује хиљаде вести на интернету које се тичу филмског Бонда, пре него што наиђе на неког реалног човека.

Позоришни редитељ каже да му је готово немогуће наћи вест о својој премијери јер је гугл-претрага затрпана филмским јунаком. Други се жале на питања и шале о колима која возе, репутацији великог заводника жена иако су неки од њих хомосексуалци, а посебно "неподношљиво" постаје уочи и непосредно после премијере сваког новог филма ове франшизе. Затвореник тврди да је несразмерно злочину који је починио, управо због свог имена завршио на насловним странама и у ударним вестима, а да није Џејмс Бонд завршио би у фусноти - објашњава Бауер.

На наше питање зашто његови јунаци не желе да промене име, кад се већ толико жале, аутор филма "Неки други лик" уз осмех одговара:

- Ма колико волео да мислим да су моји саговорници искрени, чињеница је да често лажу кад кажу да мрзе име Џејмс Бонд. Истина је да је тешко променити име, али мислим да део њих ужива у свом "филмском" статусу, у привилегијама. А једна од највећих привилегија је што им име Џејмс Бонд доноси много секса.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

007 ИЗ ШВЕДСКЕ

ШВЕДСКИ Џејмс Бонд рођен је као Гунар Шафер. Отац га је напустио као дечака, а он никада није престао да га тражи. Утеху је пронашао у Флеминговом јунаку који је постао његов сурогат-отац, временом је почео да га имитира а на крају и законски променио име. Данас овај 65-годишњак има музеј посвећен филмском имењаку. Посетиоце дочекује обучен како доликује, у смокингу, док у руци уместо мартинија држи шампањац ("никад нисам заволео мартини", признаје), вози "астон мартин" са таблицама 007, путује широм света на аутентичне локације на којима су снимани филмови, набавља сувенире, слика се са обожаваоцима, посебно, лепим женама како би "држао ниво".

Фото Промо

Џејмс Бонд иѕ Шведске

- Када сам причао са редитељем о његовом одласку у Београд на фестивал, скренуо сам му пажњу да је баш Србин Душан Попов био инспирација за Флеминговог агента 007 - казао је на почетку разговора, за "Новости", шведски Бонд.

А на наше питање да ли ико у Шведској зна више о Бонду од њега, искрено каже - нема таквих!

- До сада сам посетио више од 200 филмских локација, са неких сам доносио сувенире за свој музеј, неке набављао посебно. Међу највреднијим и најзанимљивијим експонатима су венецијанска гондола коришћена у филму "Операција свемир", ховеркрафт и моторне санке које је возио Пирс Броснан у "Умри други дан", мотор Данијела Крејга из "Није време за умирање", авион из "Дозволе за убијање", бикини Бондове девојке Наталије Симјонове из "Златног ока", хаљине Бондових лепотица из "Спектре", "Казина Ројал", "Шпијуна који ме је волео", оригиналне Флемингове књиге... - набраја Бонд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру