ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "МАЛО ИЗНАД ТЛА": Лично сведочанство Срђана Карановића

А.П.

03. 02. 2023. у 17:25

У ДВОРАНИ Културног центра Београда, 9. фебруара биће одржана промоција књиге "Мало изнад тла - Срђан Карановић о својим филмовима" аутора Стефана Арсенијевића, у издању Филмског центра Србије. На промоцији ће говорити уредник књиге Мирољуб Стојановић, критичар Срђан Вучинић чији је есеј о Карановићевим филмовима такође у књизи, Срђан Карановић и Стефан Арсенијевић.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МАЛО ИЗНАД ТЛА: Лично сведочанство Срђана Карановића

Срђан Карановић на снимању филма "Петријин венац" / Фото Митар Трнинић

Након разговора, као својеврсну филмску посластицу, публика ће имати ексклузивну прилику да на великом биоскопском платну погледа Карановићев кратки дипломски филм из Прага "Неблбни" (Ма немој) из 1968. у којем Горан Марковић глуми главну улогу, а који многи сматрају претечом серије "Грлом у јагоде", а потом и култни ТВ филм "Погледај ме, невернице" из 1974. године.

- Одувек сам највише волео књиге које су писали сами аутори о својим филмовима, или су разговарали са својим колегама о настанку тих дела. Из њих сам можда највише научио о односу живота, случајности и филма. Када ми је Филмски центар Србије предложио да радимо нешто налик на моју монографију позвао сам Стефана Арсенијевића, мог бившег студента, данас мог пријатеља и већ познатог редитеља, у помоћ. Тада је све кренуло - објашњава Карановић.

Приређивач књиге, редитељ Стефан Арсенијевић, додао је да "нису желели да праве класичну монографију":

- Желели смо живу реч, лично сведочанство, интеракцију између двојице колега и пријатеља. Разговарали смо полако и темељно, филм по филм, у распону од скоро две године. Ова књига је дестилат тих узбудљивих разговора, пуна занимљивих анегдота, али и проживљеног увида у уметност снимања филмова и нашу средину. Мислим да када прочитате ову књигу можете да имате један комплетнији утисак, како о његовим филмовима, тако и Карановићу као личности и редитељу. Верујем да се књига чита лако, управо зато што је у дијалошкој форми и да може бити занимљива било коме ко воли Карановићеве филмове. А таквих је много.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у Сомбору, на Тргу светог Ђорђа.

24. 03. 2023. у 18:01 >> 19:03

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

НОЋНА МОРА: Оставила је отворен прозор - у кревету је дочекао језив призор (ФОТО)