ИЗЛОЖБА СЛИКА И НАКИТА МИЛИЦЕ ЖИВАДИНОВИЋ: Лет на пиротском ћилиму

М.А.К.

03. 02. 2023. у 17:06

СЛИКЕ и уникатно, ручно сликани накит, Милица Живадиновић представиће у Галерији "Сањај" (Доситејева 11), на изложби "Путујуће шаре- радост нслеђа", која ће бити отворена у уторак 7. фебруара, у 19.30.

ИЗЛОЖБА СЛИКА И НАКИТА МИЛИЦЕ ЖИВАДИНОВИЋ: Лет на пиротском ћилиму

фото промо

- Све шаре на Миличиним сликама јесу за нас, сада и овде, шаре пиротских ћилима - путујуће шаре Србије, али за Милицу су свакако више од тога - истиче Марина Цветановић, историчарка уметности. - За њу су њено дрво живота. Њене, сада нове шаре су чудесно живе, све је подређено њима, узвишеним и гласно тихим... Такав је Миличин космос, њено "свевидеће" КосмоОко , које кроз свој калеидоскоп посматра свет у малом, па је и оно добило посебно место у заносним шарама пиротског ћилима. Да ништа није случајно управо у споју природе, науке и уметности, говори и чињеница да је део ока - дужица или такозвана "шареница" (танка, кружна структура у оку) одговорна за боју ока, као и за количину светлости која пролази у мрежњачу. "Шареница" је у исто време и назив за првобитну ткану покривку која је заправо била претеча ћилима. Тако и Миличине шаре и шаренице примају и пропуштају светлост коју им она као уметник дарује, па онда слике одзвањају сјајем осећајности, а тактилне површине узносе боју и славе машту њене душе. Њој као уметници носе радост сликања, а свима нама радост наслеђа.

Рођена 1975. године др Милица Живадиновић, од 1999. живи и ствара између њена два града - Париза и родног Београда. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Версају, потом докторирала на Универзитету Париз 8. Њен докторски рад преточен у монографију "Миодраг Мића Поповић (1923-1996)" објављен на француском, и на српском језику. Аутор је монографије "Орнаменти Србије - пиротски ћилим".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Иванин отац познат је јавности, а пре глуме заједно са њим се бавила необичним занимањем