ЗАВРШЕН "КУСТЕНДОРФ": "Златно јаје" путује у Израел (ФОТО)

Н. ЈАНКОВИЋ

29. 01. 2023. у 23:21

Доделом награда младим ауторима и уручењем признања „Дрво живота“ за животно дело академику и писцу Душану Ковачевићу, завршен је 16. Филмски фестивал „Кустендорф“ у Мокрој гори. Главна награда фестивала, „Златно јаје“ додељено је израелској редитељки Тал Кантор за анимирани филм „Писмо свињи“.

ЗАВРШЕН КУСТЕНДОРФ: Златно јаје путује у Израел (ФОТО)

Н. Јанковић

„Сребрно јаје“ отишло је у Монголију, редитељки Дулми Пурев-Очир за филм „Снег у септембру“. „Бронзано јаје“ додељено је филму „Африкат“ мађарске редитељке Ане Ђимеши. Награду за најбољу фотографију, „Вилко Филач“ добио је Еван Марагкоудакис, за филм „На Ксерксовом трону“.

Фестивал Кустендорф одлучио је да додели и Специјално признање редитељки из Србије, Александри Лазаровски за филм „Више од живота“.

- Ми смо овај фестивал затварали на разне начине. Једном је речено „довиђења, како сте“. Други пут, „не бих вас више задржавао“.Због овакве ситуације у свету данас, важно је да вас поздравим једном жељом: ослободи се данас не говори, али јe умeтност наш посао а она увек изражава слободу. Слобода се изгубила из речника. Ја вас молим, мислите о слободи и тражите је јер је она у протеклим вековима нестала из наших живота - рекао је Емир Кустурица, затварајући ово издање престижног фестивала.

У такмичарском програму 16. Кустендорфа, било је приказано 14 филмова, а о наградама је одлучивао међународни жири који су чинили: италијанска редитељка Сузана Никјарели, прослављени глумац Славко Штимац и израелски продуцент, редитељ и сценариста Давид Ној. О награди „Вилко Филач“ одлучили су директор фотографије Владан Радовић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте и визуелни уметник Иван Шијак.

На свечаној церемонији затварања, додељена је награда фестивала „Дрво живота“ истакнутом српском драмском писцу, сценаристи, редитељу и академику Душану Ковачевићу. Поред омажа посвећеног стваралаштву овог прослављеног аутора, на завршној вечери фестивала изведена је и тачка из балета „Ко то тамо пева“, композитора Војислава Вокија Костића у извођењу балетског ансамбла Народног позоришта.

- Захваљујем се мом пријатељу Емиру Кустурици на овом признању. Дрво живота као награда има двојако значење. Једно је за постигнуто у свету филма, а друго, за неки будући филм што је лепа обавеза и нада да ћу још нешто урадити. Све што је на овом месту урадио Кустурица, део је ове вредне награде, а она је једна од најдражих у мом полувековном раду - рекао је Ковачевић, примајући награду.

Традиционално, на затварању фестивала наступио је и АФА „Светозар Марковић“ из Крагујевца.

16. Кустендорф одржао се у организацији продукцијске куће „Раста интернешнел“ и под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Мећавник града.

"ПИСМО СВИЊИ“

Најбољи филм фестивала „Писмо свињи“ ковори о преживелом логорашу који пише писмо свињи која му је спасила живот. Девојка која слуша сведочење о холокаусту, сања своје суочавање са питањима идентитета, колективне трауме и екстреме људске природе.

- Била је привилегија бити део овог фестивала. Снимила сам филм који је настао из најдубљег места у мом срцу, радосна сам јер је то препознато. Ово је прослава уметности и међуљудских односа, а то је највише што људско биће може чинити - рекла је Тал Кантор, добитница „Златног јајета“. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

ИЗБОР НАМИРНИЦА ИХ ШТИТИ ОД БОЛЕСТИ: Како се хране монаси на Светој Гори - имају списак правила