УМЕТНОСТ ЈЕ ИЗНАД СВЕГА: Уручењем награда завршен 16. Међународни филмски фестивал "Кустендорф"

Н. ЈАНКОВИЋ

30. 01. 2023. у 07:40

ДОДЕЛОМ награда младим ауторима и уручењем признања за животно дело "Дрво живота" академику, књижевнику Душану Ковачевићу, завршен је 16. Међународни филмски фестивал Кустендорф у Мокрој Гори.

УМЕТНОСТ ЈЕ ИЗНАД СВЕГА: Уручењем награда завршен 16. Међународни филмски фестивал Кустендорф

Паоло Вирци (десно) један од гостију, Фото Кустендорф

У средишту пажње поклоника седме уметности претходних дана била су остварења редитеља Рубена Естлунда, Чије Хајакаве, Грегорија Грациозија, Сузане Никјарели, Паола Вирција...

Глумац Славко Штимац је овај пут имао улогу иза камере, као члан стручног жирија Кустендорфа, који је имао тежак задатак да одабере најбоље међу изузетним остварењима из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.

- Одрастао сам на сету и старије колеге су ми помогле и инспирисале ме својим саветима.

Најважнији савет био је да "нема глуме". Што сте убедљивији, људи вам више верују. То је била моја прва лекција, теорија је припрема, а пракса је незамењива школа кроз коју млади човек усваја највише знања - поручио је Штимац младим колегама, уметницима који на Кустендорфу улазе у свет филма.

Признања младим ауторима, Фото Кустендорф

У такмичарском делу фестивала били су филмови "Више од живота" Александре Лазаровски, "Кротки" Јована Димоског и "Фитнес Џим" Огњена Исаиловића из Србије. Међу изабранима су још "Африкат" Ане Ђимеси из Мађарске, "Електробуги" Валерије Кузњецове из Русије, "Касета" Тимура Муродова из Узбекистана, "Мајчина земља" чији је аутор Хила Елена Ројзенман из Израела, те "На Ксерксовом трону" Еви Калојирополу из Грчке. Ту су још "Обреди" Дамјана Вондрашека из Чешке, "Писмо свињи" Тала Кантора из Израела, "Поветарац" Хамидрезе Госеми из Ирана, "Путници, пажња" Марека Моучка из Словачке, "Снег у септембру" Дулма Пурев Очира из Монголије и "Талпони" Вање Виктор Кабир Тоњоле из Швајцарске.

- Доба у коме живимо је драматично, имамо "отказ културе" у свету, а ми упркос томе шеснаести пут производимо фестивал који нема комерцијалну основу и потребу да се прилагођава лошим трендовима - нагласио је Емир Кустурица, оснивач Кустендорфа.

- Филмови наших гостију у минулим годинама били су велики уметнички домети. Њихово дејство је, попут литургије, будило најдубља осећања учвршћујући нашу савест на нашем животном путу, између хаоса и реда. Уметност је светост.

"Дрво живота" уручено Душану Ковачевићу, признање је које "прошлост преображава у будућност".

- Мајсторство владања вештином трансформације у филмској драматургији чини Душана Ковачевића идеалним лауреатом признања које се додељује за животно дело, али и за филмове који ће у будућности тек настати - образложење је награде "Дрво живота".

Фото Н. Јанковић

Током претходних шест дана у Мокрој Гори, у програму "Савремене тенденције" приказани су филмови: "Кјара" италијанске редитељке Сузане Никјарели, "Tинитус", награђиваног бразилског редитеља Грегорија Грациозија (добитник седам светских признања), филм "План 75" јапанскe редитељкe Чије Хајакаве, затим добитник признања на Венецијанском филмском фестивалу, филм "Суша", италијанског редитеља Паола Вирција.

У оквиру програмске целине "Ретроспектива великана" приказан је филм "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, као и филм "Парижанка" Чарлија Чаплина, који ове године обележава 100 година од премијере.

У оквиру целине "Кустендорф представља" приказани су филмови "Позив од Бога" - филм о прослављеном редитељу Кима Ки Дуку и документарни филм "Пазолини - Хронологија политичког злочина" аутора Паола Фјореа Анђелинија.

ПРЕМИЈЕРА "УСЕКОВАЊА"

У ОКВИРУ програма "Нови аутори" на Кустендорфу је премијерно приказан дебитантски филм Синише Цветића "Усековање" у продукцији "Кошутњак филма". Реч је о потресној породичној драми за коју је сценарио написао Давид Јаковљевић, а у филму играју Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марко Грабеж, Анита Огњановић и други.

Публика је овацијама наградила филмску екипу, уочи почетка биоскопске турнеје овог филма.

* * * * * * * * *

Филм базиран на делима Достојевског и Гогоља

У ОКВИРУ фестивала представљена је и књига "Емир Кустурица, култ маргине", аутора Горана Гоцића.

- Наслов одговара мом делу јер сам правио филмове о маргинализованим људима. О онима који се уздижу из периферија градова док покушавају да преживе, док бивају продани и док проживљавају све остало што подразумева живот на маргини. Књига ће читаоцу рећи да је ова моја главна преокупација, уједно и оно што ја јесам: никада нисам био део филмске елите која ћаска и брбља на задате теме - рекао је Кустурица у биоскопу "Стенли Кјубрик" на Мећавнику, и додао:

Фото Кустендорф

- Знам да сам успео да многима будем инспирација, да је начин на који реагујем на неправедни свет препознат и то ми је важно. Ту је и чињеница да ја живим у слободним српским планинама. И у земљи која није слободна као што људи желе да верују. Имам миран и суверен живот, бавим се музиком и зарађујем довољно да село које сам створио расте и напредује. Мој следећи корак је завршетак филма базираног на делима Достојевског и Гогоља. Гогољ у свом делу пише о високом друштву, али и о периферији која је још важнија, о "Малој Русији".

Гоцић је истакао да је "Кустурица постао нека врста вилењака, мудраца који своју науку вуче негде са Атоса, а то свакако није главни ток данашњег света, отуда и наслов књиге".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године