АРХИТЕКТУРА МОРА ИМАТИ ЧУДНУ ЛУДОСТ: Славни светски архитекта Борис Подрека јуче провео новинаре кроз изложбу у МПУ

М. КРАЉ

28. 01. 2023. у 12:30

СИНОВИ и унуци професора Бориса Подреке, присуствоваће у понедељак отварању изложбе "Архикултура" у Музеју примењене уметности, којим се обележава 83. рођендан овог светски славног архитекте.

АРХИТЕКТУРА МОРА ИМАТИ ЧУДНУ ЛУДОСТ: Славни светски архитекта Борис Подрека јуче провео новинаре кроз изложбу у МПУ

Фото: МПУ

У Београд ће доћи, како је рекао у јучерашњем разговору са новинарима, да виде где се он родио, "тамо негде код Маркове цркве". А за поставку којом се враћа у родни град, у коме је последњи пут био пре пет година, каже да ће бити један "носталгичан сусрет".

Током свих деценија стваралачког рада, са својим тимом, Подрека је направио 460 пројеката, реализованих у осам европских држава, у Кини, Северној и Јужној Америци.
- Неке куће никада нисам ни видео - признао је овај градитељ, који у каталогу изложбе тврди да док год његови пројекти трају, ни он сам не стари. - А моје године су већ доста пуне. Директори оркестара и архитекте дуго живе. Оскар Нимајер је живео 106 година. Дакле, опасни су.

Себе пре свега доживљава као антрополога, што је и објаснио:

 - Због тога, као архитекта, прво морам да пазим да омогућим људима да живе дуже, јер им је пре 4.000 година животни век био између 40 и 45 година, максимално. Морам да их штитим, тако што ћу им дати кров, да их штити од медведа, да издрже кишу и сушу. Архитектура није уметност, она кокетира са уметношћу. Уметник мења свет, њега не интересује колико ће људи живети, он се бави својом поетиком. Ми, архитекте, мењамо свет, али на сасвим други начин. Зато се са многим колегама свађам око тога да је архитектура уметност, како тврде. Добра архитектура је пре свега антропологија.

СТУДЕНТИ ШИРОМ СВЕТА


ПРВУ професуру имао сам у Лозани, па у Паризу, где сам упознао Џека Ланга, после и у Лондону, па на Харварду и на многим другим местима, до Штутгарта, где сам предавао на сопственом институту - пристетио се Подрека и открио: - На том путу сад је нешто ново, захваљујући дигитализацији. Више не морам да путујем. Ти млади су захвални, јер могу да раде са мном, где год да су, а и ја њима јер више не морам да се свађам по хотелима да ли су ми дали једну, или три деке.

Према Подрекином мишљењу у добу у ком живимо најопаснија је дигитализација:

 - За архитектуру, не за банке. Добра архитектура у себи мора имати једну чудну лудост, без које не би било Гаудијеве "Свете породице" у Барселони. Дигитализација ће направити свет који добро функционише, али ће бити сив. Захваљујући дигитализацији архитектура ће изгубити веома битан појам случајности, где се дешава квалитет.

Пројектујући за један одређени миље, амбијент, град ("не мора бити леп као Моника Белучи"), Подрека како тврди, градећи неку кућу "ствара одело по мери, а не конфекцију":

 - Ту се дешава та специфична поетика. У души сам урбаниста. Мој први интернационални успех, када сам имао 28 година, био је мастер план Атине. За тако младог човека одлазак у Атину био је као одлазак мами. Тамо сам седео у Археолошком институту, и под оном зеленом лампом учио напамет градове: Рим, Венеција, Истанбул, Дамаск, Алеп... Упознавао сам тако културе, па се и ова изложба сада зове "Архикултура", а не "Архитектура".

Фото: МПУ

Као стваралац и човек, формиран на простору између Београда и Љубљане, Трста и Венеције, Беча и Штутгарта, Борис Подрека је свој опус базирао на теорији архитектуре Земпера, Бехтера и Виоле де Дика, али је, како је то јуче нагласио био под посебним утицајем Адолфа Лоса:

 - Он се бавио простором. Односно пакетима простора који се дешавају у једној кући, што може да важи и за град. Његова кућа у граду је тиха, не шамара никога ушима. Она је културни део града.

КРЕНУО ОДАВДЕ - СТИГАО СВУДА

АРХИТЕКТА, антрополог, критичар и професор, Борис Подрека, рођен је 30. јануара 1940. у Београду, одакле је кренуо и стигао свуда - подсећа Биљана Јотић, директорка МПУ, која је, како је Подрека рекао Мостарка, као и његова мајка. - Сада, на тај датум, београдској публици се обраћа поставком чија је окосница архитектура. Поред архитектонских решења са скорашње Бечке изложбе, куриозитет ће бити предмети примењене уметности, док ће се публика први пут упознати са професором Подреком као сликарем. Освајање простора зависи од кретања. Живот као на граници, од Београда преко Љубљане до Трста, Венеције, Атине и Беча, сталним кретањима и откривањима архитектура је добијала своје карактеристике. У Атини, коју је упознао због освојеног међународног такмичења је открио град и просторни ехо, а у души постао урбаниста. Градови су простори који су део њега, а враћа им остављајући део себе у њима.

Када су у питању архитекте из његовог родног Београда, познавао је Дерока, Добровића ("имао сам са њим једеан диван разговор, читаве ноћи, сећам се да је био покривен једним ћебетом"), Богдана Богдановића, са којим се дружио у Бечу и са којим је намеравао да направи споменик на једном острву на Дунаву.

Фото: МПУ

 - Архитекта сам у граду не може направити ништа, прекопута себе он мора имати неког ко му верује, ко верује у његову поетику и има културу која то разуме, да има положену матуру и помало зна латински - рекао је, између осталог, упитан да прокоментарише актуелан урбанистички тренутак нашег главног града. - Мене су одавде питали за решења Студентског трга, Косанчићевог венца. Направили смо те студије, а онда сам им написао једно писмо и нисам добио никакве одговоре.

БОНУС ВИДЕО:

"УМЕТНОСТ ИЗНАД СВЕГА“: Међународни филмски фестивал Кустендорф отворен на Мокрој гори

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ОТКРИВЕНО КОЈИ ЈЕ БИО АВИОН: У трагедији погинуо брачни пар