ДА СЕ ЗЛО НЕ ЗАБОРАВИ: Сећање на место страдања оживљавају фотографије, писма, цртежи…

М. Краљ

09. 12. 2022. у 11:45

ЗЛО је велики мајстор, а његов притајени шегрт је заборав. Логор Сајмиште био је седам деценија прекривен заборавом.

ДА СЕ ЗЛО НЕ ЗАБОРАВИ: Сећање на место страдања оживљавају фотографије, писма, цртежи…

Фото Танјуг

Дошло је време да га ослободимо и да се поклонимо сенима његових жртава.

Ово је истакла Кринка Видаковић Петров, директорка Меморијалног центра "Старо сајмиште", на отварању прве изложбе ове институције, организоване у Народном музеју Србије. Поставка "Логор на Београдском сајмишту (1941-1944)", аутора Милана Кољанина и коауторке Асје Драче Мунтеан, сећање на ово злогласно место оживљава фотографијама заточеника, затворских просторија, писмима, цртежима, документима, као и кратким стрипом Александра Зографа о савезничком бомбардовању које је 1944. године погодило и Старо сајмиште... На отварању је приказана и кратка видео-инсталација Богдана Шпањевића и Јоване Блануше.

Фото Министарство културе/Горан Златковић

Како је навела директорка Меморијалног центра, логор Старо сајмиште представља симбол страдања Јевреја Србије, српских Рома и Срба, како из Србије тако и из НДХ, али, пре свега је симбол страдања свих оних, које су окупационе власти прогласиле непријатељима зато што су се супротстављали злу расизма, фашизма и нацизма.

- На вама је да кад уђете у изложбени простор осетите како корак по корак напуштате свет нормалности и улазите у логорски свет мрака и тескобе, страха и безнадежности, обезличења и понижења, немоћи и безнађа које су искусили заточеници - обични људи онда, не другачији од вас сада. Ви ћете слободно изаћи из симболичног логорског простора на изложби, али се надам да ће вас она подсетити шта значи универзална људска вредност - слобода - закључила је Кринка Видаковић Петров.

Фото Министарство културе/Горан Златковић

Поздрављајући бројне званице, директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић је подсетила да је изложба симболично отворена на дан почетка интернирања у Јеврејски логор Земун 1941.

- Некадашњи Београдски сајам се, после 6. априла, од места повезивања Краљевине Југославије са светом, претворио у место страдања и заточеништва Јевреја, Срба и Рома - рекла је директорка Народног музеја. - Ово је прва у низу изложби које ће Меморијални центар "Старо сајмиште" реализовати, што ће допринети ширењу знања о ономе што се дешавало, а гласови жртава логора биће гласнији и релевантнији.

Фото Министарство културе/Горан Златковић

МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР

Изложбу је отворила помоћница у Министарству културе за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић, која је подсетила да је Старо сајмиште до ове године био једини необележени логор на простору данашње Србије, који је више од седам и по деценија, као простор мучилишта и губилишта био препуштен забораву:

- простор некадашњег логора Старо сајмиште претвориће се у савремени изложбени, образовни и научноистраживачки Меморијални центар, по угледу на најбоље примере у Европи и свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну