ДА СЕ ЗЛО НЕ ЗАБОРАВИ: Сећање на место страдања оживљавају фотографије, писма, цртежи…

М. Краљ

09. 12. 2022. у 11:45

ЗЛО је велики мајстор, а његов притајени шегрт је заборав. Логор Сајмиште био је седам деценија прекривен заборавом.

ДА СЕ ЗЛО НЕ ЗАБОРАВИ: Сећање на место страдања оживљавају фотографије, писма, цртежи…

Фото Танјуг

Дошло је време да га ослободимо и да се поклонимо сенима његових жртава.

Ово је истакла Кринка Видаковић Петров, директорка Меморијалног центра "Старо сајмиште", на отварању прве изложбе ове институције, организоване у Народном музеју Србије. Поставка "Логор на Београдском сајмишту (1941-1944)", аутора Милана Кољанина и коауторке Асје Драче Мунтеан, сећање на ово злогласно место оживљава фотографијама заточеника, затворских просторија, писмима, цртежима, документима, као и кратким стрипом Александра Зографа о савезничком бомбардовању које је 1944. године погодило и Старо сајмиште... На отварању је приказана и кратка видео-инсталација Богдана Шпањевића и Јоване Блануше.

Фото Министарство културе/Горан Златковић

Како је навела директорка Меморијалног центра, логор Старо сајмиште представља симбол страдања Јевреја Србије, српских Рома и Срба, како из Србије тако и из НДХ, али, пре свега је симбол страдања свих оних, које су окупационе власти прогласиле непријатељима зато што су се супротстављали злу расизма, фашизма и нацизма.

- На вама је да кад уђете у изложбени простор осетите како корак по корак напуштате свет нормалности и улазите у логорски свет мрака и тескобе, страха и безнадежности, обезличења и понижења, немоћи и безнађа које су искусили заточеници - обични људи онда, не другачији од вас сада. Ви ћете слободно изаћи из симболичног логорског простора на изложби, али се надам да ће вас она подсетити шта значи универзална људска вредност - слобода - закључила је Кринка Видаковић Петров.

Фото Министарство културе/Горан Златковић

Поздрављајући бројне званице, директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић је подсетила да је изложба симболично отворена на дан почетка интернирања у Јеврејски логор Земун 1941.

- Некадашњи Београдски сајам се, после 6. априла, од места повезивања Краљевине Југославије са светом, претворио у место страдања и заточеништва Јевреја, Срба и Рома - рекла је директорка Народног музеја. - Ово је прва у низу изложби које ће Меморијални центар "Старо сајмиште" реализовати, што ће допринети ширењу знања о ономе што се дешавало, а гласови жртава логора биће гласнији и релевантнији.

Фото Министарство културе/Горан Златковић

МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР

Изложбу је отворила помоћница у Министарству културе за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић, која је подсетила да је Старо сајмиште до ове године био једини необележени логор на простору данашње Србије, који је више од седам и по деценија, као простор мучилишта и губилишта био препуштен забораву:

- простор некадашњег логора Старо сајмиште претвориће се у савремени изложбени, образовни и научноистраживачки Меморијални центар, по угледу на најбоље примере у Европи и свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

БЕЗ поштовања историје и чувања сећања на великане који су нас својим бесмртним делима у прошлости задужили нема ни светле будућности. Вођен овим универзалним животним геслом, Belgrade Waterfront није пропустио да, подижући најмодерније насеље у Србији, читаву десну обалу Саве премрежи новим саобраћајницама које представљају својеврстан омаж славним историјским личностима.

23. 05. 2024. у 16:00 >> 12:26

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

ФОНДАЦИЈА Моззарт за сваки погодак у домаћем првенству издваја 10.000 динара, а најбољи играч априла Винисијус Мело усмерио хуманитарни фонд за лечење Огњена Бојковића

24. 05. 2024. у 16:00

Коментари (0)

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Ово је нови тренер Новака Ђоковића?!