У ЧАСТ МАНАСТИРА И ОПСТАНКА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА: У грачаничком Дому културе премијера кореодраме Ансамбла "Венац"

Д. ЗЕЧЕВИЋ

05. 12. 2022. у 14:17

ПРЕД препуном салом Дома културе у Грачаници у суботу је изведена премијера кореодраме "700" ансамбла "Венац" на Косову и Метохији, а музичко-сценски спектакл овог професионалног ансамбла до сада је приказан у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

У ЧАСТ МАНАСТИРА И ОПСТАНКА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА: У грачаничком Дому културе премијера кореодраме Ансамбла Венац

Фото Д. З.

Кореодрама је према речима аутора Милоша Цилета Митића, шефа уметничког сектора "Венца", изведена поводом 700 година манастира Грачаница.

- Овом кореодрамом се идентично прате две приче: манастир Грачаница и историја породице Радовић из села Сушице, која је још у грачаничкој повељи завештана манастиру и која је до дан-данас остала на овим просторима - истиче Митић и појашњава да радња кореодраме одбухвата период од 1321. до 2021. године. Он истиче да се овим музичко-сценским наступом заправо први пут фолклоризује програм налик на представу, односно да су народна песма и игре осликане кроз обичаје и сценски покрет. Програм се завршава свадбом која представља наду у продужетак живота и радости на овим просторима.

Фото Д. З.

- Венац се труди да достојанствено представља српски народ, своју цркву и своју државу Србију и зато одавде из Грачанице шаљемо поруке да морамо да радимо свим силама на очувању нашег српског културно-историјског наслеђа и идентитета - истиче директорка ансамбла "Венац" Снежана Јовановић, која подсећа да је овај професионални ансамбл народних игара и песама са КиМ недавно наступао на Самиту франкофоније у Тунису на свечаној церемонији, односно да је "Венац" после тридесет година послат као званична делегација државе Србије испред Министарства културе и Министарства спољних послова на једном међународном догађају.

Подршка

АНСАМБЛ "Венац" је установа која свакодневно ради на простору Космета, тако уз подршку Министарства културе и Владе Србије заједничким снагама бранимо српски културни идентитет Срба на КиМ - истиче директорка Ансамбла "Венац" из Грачанице Снежана Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!