ДАРА ПОТРЕСЛА ПАРИЗ: Пројекција филма Предрага Антонијевића у париском биоскопу "Гранд Рекс"

Гoран Чворовић - Стални дописник из Париза

02. 12. 2022. у 06:00

ПОТРЕСНО, величанствено, узвишено. У ових неколико речи сажета је атмосфера са приказивања филма "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, титлованог на француски језик, у чувеном париском биоскопу "Гранд Рекс".

ДАРА ПОТРЕСЛА ПАРИЗ: Пројекција филма Предрага Антонијевића у париском биоскопу Гранд Рекс

Фото ФЦС

- Утисци су, заиста, изузетни - каже, за "Новости", организатор Давид Јаковљевић, председник француског удружења "Деца Јасеновца". - Желели смо да Французима на овај начин донекле приближимо страхоте кроз које су Срби, Јевреји и Роми пролазили у овом логору и успели смо у томе.

У пуном биоскопу били су париски Срби, али су готово две трећине публике чинили Французи. Дошли су представници амбасада Србије и БиХ, Српске православне цркве, чланови удружења Срба у дијаспори, али и чланови јеврејске заједнице, изасланици француских сенатора, градоначелница града Дранси Од Лагард и њен супруг, бивши посланик Жан Кристоф Лагард, историчари, представници неколико француских школа...

- Намера нам је да страхоте Јасеновца уведемо у француске уџбенике - истиче наш саговорник.

Фото ФЦС

Марија Маринковић Медић, Давид Јаковљевић, Јелена Раденковић

С тим у вези, наглашава да је материјал за одржавање конференција у заинтересованим школама већ припремљен.

Јаковљевић истиче да је идеја о емитовању филма у великом париском биоскопу потекла на конференцији посвећеној страдању деце у усташким логорима коју су он, Лоран Бенхаим и историчар Алекси Труд организовали у општини Дранси у мају ове године.

Фото ФЦС

- Схватили смо да постоји велико интересовање јавности да сазнају више о овом логору који је Французима, нажалост, мало познат - поручује председник удружења "Деца Јасеновца".

Публици су се на пројекцији филма обратили и Јелена Бухач Радојчић, која је инспирисала редитеља за лик Даре, као и Драган Често, који је у логору изгубио преко седамдесет чланова породице, док је директор Архива Војводине Небојша Кузмановић поделио присутнима шездесетак примерака књиге "Усташка зверства".

Фото ФЦС

- Одабрао сам биоскоп који прима 500 посетилаца, да бих присутнима и на лицу места приказао колику масу представља толики број људи, колико су усташе заклале у једном дану "прослављајући" тако католички Божић 1941. године - истиче Јаковљевић.

Још један датум, дан пројекције, 29. новембар, симболично је издвојио:

- Тог дана створена је Југославија у којој Јелена Бухач Радојчић, Драган Често и остали који су изгубили најмилије, нису могли да отворено причају о ономе кроз шта су прошли. Ми смо сада на тај исти дан у Паризу то променили.

Наш саговорник наглашава да је пројекција доживела изузетан успех и да му стиже велики број мејлова и порука подршке.

Фото ФЦС

Јелена Бухач Радојчић

НАПУСТИЛИ САЛУ У СУЗАМА

ВЕЛИКУ помоћ у организацији пројекције, пружило је и удружење "Крагуји" из Париза чији су чланови Марија Маринковић Медић и Јелена и Дејан Раденковић.

- Било је изузетно дирљиво. Неколико присутних није могло да издржи до краја и у сузама су напустили салу - преноси Јелена Раденковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (1)

МОРАТЕ ЗНАТИ: Шта треба да радите у случају јаког земљотреса