МЕШТРОВИЋЕВА ДЕЛА ЈОШ ЈЕДНОМ У ПРАГУ: Седам скулптура из Народног музеја Србије на изложби у галерији главног града Чешке

М. КРАЉ

30. 11. 2022. у 11:37

НЕКЕ од најважнијих изложби током каријере, велики југословенски вајар Иван Мештровић (1883-1962) одржао је у Прагу: 1903. године, још док је студирао на бечкој Академији ликовних уметности, учествовао је ту на својој првој међународној групној поставци, 1909. излагао је са члановима удружења "Мане", а 1933. одржана је велика ретроспектива, поводом његовог 50. рођендана и под покровитељством тадашњег чехословачког председника Томаша Г. Масарика!

МЕШТРОВИЋЕВА ДЕЛА ЈОШ ЈЕДНОМ У ПРАГУ: Седам скулптура из Народног музеја Србије на изложби у галерији главног града Чешке

Фото Народни музеј

У овај град се вратио прошле среде, када је у Галерији града Прага, отворена изложба "Иван Мештровић - вајар и грађанин света", чије су је ауторке, Сандра Баборовска и Барбара Вујановић базирале управо на разнородним релацијама које је имао са Чешком. Народни музеј Србије је подржао реализацију ове иновативне поставке, уступајући седам Мештровићевих скулптура из своје збирке, чиме су, како истичу у нашој институцији, омогућили чешкој публици да стекне делимични увид у дела које баштини наша национална институција.

Реч је о скулптурама, како објашњава, за "Новости", Лидија Хам Миловановић, кустос вајарске збирке, које углавном припадају његовом чувеном Видовданском храму, међу позајмљених седам нашле су се: "Роб" (у бронзи), "Мала сфинга" (у бронзи), портрет Руже Мештровић (познат и као "Моја жена"), "Мала удовица" (у бронзи), "Дрвени фигуративни постамент" (са мотивом дечака), "Слепи гуслар" и биста леди Кјунард. Оне се налазе у различитим сегментима поставке, односно у деловима посвећеним Мештровићевим изложбама у Риму, Бечу и Лондону.

- У Риму је излагао на Светској изложби, у павиљону Србије, и представио делове Видовданског храма, у Бечу је учествовао на изложби сецесије, на којој је био изложен постамент са мотивом дечака, док се на самосталној изложби у Лондону 1915. налазила биста леди Кјунард, али и скулптуре за Видовдански храм - прича саговорница, истичући изузетно оригиналан дизајн прашке поставке, коју је урадио вајар Доминик Ланг, постављајући Мештровићеве радове у простор који асоцира на складиште, или музејски депо. Кустоскиња истиче и да је, поред ове позајмице којом је представљен део опуса овог вајара везан за Србију, за наш музеј значајна и сарадња успостављена са колегама у Чешкој и Хрватској, која ће бити настављена.

Фото Народни музеј

Иначе, после богате каријере у Европи пре Другог светског рата, Мештровић се после 1945. преселио у САД, где је наставио да ради као професор и интензивно ствара и то у Њујорку, Бафалу, Детроиту, Рочестеру, Чикагу, Сент Луису, Бостону и Кливленду. Умро је у својој 79. години у граду Саут Бенд, у држави Индијани, а његови посмртни остаци пребачени су у село Отавице, код Дрниша, у коме је одрастао.

КАО МАПА ЕВРОПЕ

ПОСТАВКА је конципирана као карта Европе у оквиру које је Мештровић излагао и стварао, а на којој су уз Праг и Беч, Париз, Кан, Лондон, Женева, Берн, Рим, Венеција, Загреб, Београд, Сплит, Цавтат, Дубровник, Книн, Букурешт, Краков, Варшава. Изложба истражује његову улогу у централноевропској скулптури 20. века, чине је и дела чешких уметника из збирке Галерије града Прага и других институција, али и тада најутицајнијег вајара на свету Аугуста Родена, специјално позајмљена за ову прилику из његовог музеја у Паризу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21 >> 07:28

Коментари (1)

У НОЛЕТОВОЈ СВЛАЧИОНИЦИ И ЖЕНА, А НИЈЕ ИЗ ПОРОДИЦЕ: Ево с ким је Новак Ђоковић најпре прославио гренд слем титулу на Аустралијан опену