"НО ФИЛТЕР": У Суботици сутра почиње "Дезире" фестивал

Ј.Л.

24. 11. 2022. у 15:10

ПОД слоганом "Но филтер" у Суботици сутра почиње Међународни регионални фестивал савременог позоришта „Дезире”. Фестивал отвара представа „Катица из Хајлброна” позоришта „Студио К” из Будимпеште и у режији Мате Хеђмегија, а наставља се концертом Лајка Феликса. До 30.новембра публика ће имати прилику да ужива у осам представа.

НО ФИЛТЕР: У Суботици сутра почиње Дезире фестивал

фоот: Дезире фестивал

.„Студио К” играће и наредног дана представу „Нерон”, такође у режији Мате Хеђмегија. Представа је рађена по тексту Јудит Гараи, а на основу романа „Нерон, крвави песник” Дежеа Костолањија, суботичког писца са почетка 20. века чији надимак Дезире носи сам фестивал. У недељу 27. новембра, публика ће имати прилике да види представу „Соло” у копродукцији „Нове поште” (Словенског младинског гледалишча – Маске Љубљана), која је добила Гран при на Битефу, а потом и „Лоше друштво” у режији Вита Вајса. Студио за разискаво уметност игре из Љубљане извешће представу „О, како уобичајено”.

Народно позориште из Сомбора гостоваће  са представом „Краљ Иби” у режији Андраша Урбана. По концепту и режији Ђузепа Чика и Барбаре Матијевић, уметничка организација ОМНИБУС из Загреба и „Премијер стратагеме” из Париза извешће „Screenagers Vol.2”. Фестивал ће затворити „Уметник у гладовању” Народног позоришта из Сарајева, коју је редитељ Ален Шимић радио по мотивима из живота Франца Кафке.

– Имаћемо снажан, занимљив и висококвалитетан фестивал са поднасловом „Но филтер”, а то значи да сваке године покушавамо да се бавимо стварношћу без улепшавања, што искреније, што аутентичније, што тачније – најављује редитељ Андраш Урбан, директор фестивала и позоришта „Костолањи Деже”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОЛИКО ЈЕ ЈАКА? Ево како да измерите проценат алкохола у домаћој ракији