"РОЛЕРКОСТЕР" БРАТСТВА И ЈЕДИНСТВА: Омаж идеји заједништва на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу

02. 11. 2022. у 12:51

ПРВИ дан 27. Југословенског позоришног фестивала у Ужицу био је омаж сурово прокоцканој идеји о заједничкој и срећној будућности народа „на овим просторима“.

РОЛЕРКОСТЕР БРАТСТВА И ЈЕДИНСТВА: Омаж идеји заједништва на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу

Н. Јанковић

 Уз југословенски „Ролеркостер“ београдског „Атељеа 212“, тражећи и налазећи искључиво добронамерног слушаоца и гледаоца, допринео је томе и говор председника жирија проф. др Радивоја Динуловића: све заједно, то је носталгична потреба која се повремено у сваком човеку јави, а која говори – како би добро било да је сада као што је било пре, пре него што су се зле ствари десиле.

 - Некада давно, јако давно, био сам у једној земљи далекој, позоришно дете. Ту земљу смо звали Југославија. Осећање припадности које је почивало једнако на Загребу, Сарајеву, Београду и Скопљу, где су речи слобода, братство, јединство и равноправност представљали систем вредности у који смо веровали. Био је то свет у коме смо се радовали и од којег смо очекивали бољу будућност. То осећање је за мене сасвим поуздано и трајно и зато волим ужички фестивал – рекао сценограф, архитекта, председник жирија на фестивалу „Без превода“ проф. др Радивоје Динуловић, отварајући регионалне позоришне сусрете.

Претходно, у холу Народног позоришта наступио је Хор „Глас“, најновије ужичко чудо, изводећи нумере групе „Квин“, а на истом месту отворена је изложба драгоцених позоришних фотографија Радована Баје Вујовића.

Представа „Ролеркостер“ по тексту Јелене Кајго, у режији Милице Краљ, супротставља строга морална начела родитељских југословенских а затим постјугословенских генерација, са прагматизмом европске и светске данашње деце. Трагикомично, разуме се, јер старије генерације у свом екстрему време садашње виде као издају људских вредности. Оне млађе генерације принуђене су да прихвате глобалну политичку коректност и наметнуте задатости као непромењиво Свето писмо. Ова два опречна света ипак се, неминовно, један другом приближавају. Живот упркос својој трагичности траје, јер је у основи међуљудских односа нежност којој је, да би у стварном свету трајала, придодат и заједнички интерес.

Ужичка публика је овацијама наградила глумачки ансамбл: Дару Џокић, Катарину Марковић, Јелену Петровић, Владислава Михаиловића, Милицу Михајловић, Петра Михајловића, Теодора Винчића и Симону Бељац.

Пре свих дешавања, као и сваке године, на згради Народног позоришта завијориле су се заставе земаља чији ансамбли играју „без превода“: Србије, Црне Горе, БиХ, Хрватске и Словеније.

Другог фестивалског дана, у борби за награде „Ардалион“, на репертоару је драма Љубомира Симовића „Чудо у Шаргану“, у режији Јагоша Марковића, са сјајним ансамблом Југословенског драмског позоришта.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (0)

УЖАС ЗБОГ ЕКСПЕРИМЕНТА: Раздвојили тројке, срели се на факултету, а онда - самоубиство