ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ "БЕЗ ПРЕВОДА": "Атеље 212" доноси "Ролеркостер"

Н. Ј.

01. 11. 2022. у 09:40

У УЖИЦУ вечерас почиње 27. по реду Југословенски позоришни фестивал, а позоришни критичар и селектор престижне регионалне смотре театара Бојан Муњин одабрао је седам остварења која ће се такмичити за награде „Ардалион“.

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ БЕЗ ПРЕВОДА: Атеље 212 доноси Ролеркостер

ЈПФ Ужице

Фестивал отвара представа „Ролеркостер“ београдског „Атељеа 212“, по тексту Јелене Кајго, у режији Милице Краљ.

У наредним данима, публика ће бити у прилици да види следећа остварења: „Рат и мир“ према роману Лава Толстоја у режији Бориса Лијешевића (Народно позориште Београд), „Југославија, моја отаџбина“ према роману Горана Војновића у режији Марка Мисираче (коопродукција НП Бањалука, НП Приједор, НП Нова Горица), „Ајхман у Јерусалиму“ по тексту и у режији Јернеја Лоренција (Загребачко казалиште младих), „Месец дана на селу“ према комаду Ивана Тургењева у режији Милана Нешковића (Народно позориште Ужице), „Чудо у Шаргану“ према комаду Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића (Југословенско драмско позориште) и комад „Без портфеља“ према тексту Стевана Копривице у режији Бранислава Мићуновића (Градско позориште Подгорица). 

- Технолошко и за човека непријатељско убрзање, ратови и њихове последице, недостојан живот, насиље и апатија, чине тужну фреску коју свакодневно гледамо. Ако је свет доведен до границе опстанка, онда не можемо да се у очају тешимо како су за тај руб одговорни само неки, него и свако од нас мора да преиспита своја дела, мисли, речи и пропусте. Зато овогодишње издање фестивала не може да буде весело, као да се ништа не догађа - нагласио је селектор фестивала Бојан Муњин. - Између нас и онога вредног што нам је надохват руке налазе се, одувек, заблуде, криви поступци и отровно себељубље. О томе говоре представе које нудимо суду фестивалске публике, уз уверење да ћемо се уз њих моћи преиспитати, на тасу колико јесмо и колико као људи можемо бити.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

КОЛИКО ЈЕ ЈАКА? Ево како да измерите проценат алкохола у домаћој ракији